Meer katten en honden naar asiel

iStock
De 159 erkende Vlaamse asielen hebben vorig jaar een pak meer dieren binnengekregen dan in 2017. 17% meer katten - vooral kittens - en 12% meer honden werden gevonden, afgestaan of in beslag genomen.

Welgeteld 14.197 poezen en 5.803 honden belandden in 2018 in een asiel. Voormalig minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) linkt de toename bij de poezen aan het zogenaamde ‘kattenplan’. “Lokale besturen moeten nu actiever de zwerfkattenproblematiek bestrijden - zij brachten 12% meer katten binnen.” Er werden ook 16% meer poezen afgestaan. Dat komt onder meer doordat eigenaars kittens nu verplicht moeten steriliseren, een ingreep die zo’n 150 euro kost.

Het goede nieuws: ook de uitstroom verloopt vlotter. “Vooral kittens en sociale katten vinden snel een nieuwe thuis - in de meeste gevallen zelfs meteen na de 14 dagen quarantaine”, zegt Wendy Kerselaers van Dierenbescherming Mechelen, een van de grootste asielen van Vlaanderen. Dankzij de verplichte registratiechip worden meer verloren gelopen dieren ook herenigd met hun baasje. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny verbeeck

  Asielen krijgen weinig middelen . Dat is duidelijk ! Sterilisatie kost 150 € . Veel geld , dat is niet tegen te spreken . Mr. Weyts , uw departement heeft veel centen , en die komen van iedere burger . GEBRUIK die centen , het zijn levende wezens die om "HULP" roepen . Vakantie voor de burger , mag geen nachtmerrie voor onze dieren zijn !

 • Chrisje Van Staeyen

  Niet meer dan normaal dat je verplicht bent pm je tuin te omheinen als je een grote hond wil adopteren. Onze tuin heeft de nodige aanpassing gekregen. Wij hebben 3 honden. 1 wel geadopteerd uit Spanje, maar ook een grote. Die springen zonder problemen over 1.20 m en zeker als ze zich nog moeten aanpassen.

 • Berthie Gijsen

  Ze eisen in de asiels dat je tuin een omheining van twee meter hoog moet hebben als je er een hond ,die iets groter is,wilt halen om een nieuw gelukkig leven te bezorgen.Wie heeft dat?Daarom zullen veel honden niet geplaatst kunnen worden. Dank u onbekwame Weyts.

 • magda de munck

  En wat vraagt Weyts, terug meer subsidies voor asielen, door wie terug te betalen?

 • maria mulder

  Je kunt duidelijk merken dat het vakantie tijden zijn,dan vinden mensen veel dieren of ze worden vast gebonden aan bomen of hekken .Verschrikkelijk neem dan geen dieren !