Meer dan duizend meldingen van burgers over dode mezen

Pimpelmees
Shutterstock Pimpelmees
Vogelbescherming Vlaanderen en Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) hebben dit voorjaar meer dan duizend meldingen van burgers ontvangen die een nest met één of meerdere dode mezenjongen in de tuin vonden. De twee verenigingen zoeken uit wat de oorzaak is.

Vogelbescherming Vlaanderen en Velt zetten dit jaar een project van "citizen science" (burgerwetenschap) op rond de hoge mezensterfte. Vandaag maken ze per provincie bekend hoeveel dode mezenjongen er precies gevonden werden.

Van de dode mezenjongen werden honderd stalen genomen, die de komende weken geanalyseerd worden. "We willen onderzoeken of er een verband is tussen de hoge mezensterfte en het gebruik van insecticiden", zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt, in een mededeling over het project.

Vergiftigd

Ieder broedseizoen ontvangen Vogelbescherming Vlaanderen en Velt meldingen van mislukte broedpogingen van vooral kool- en pimpelmezen. Eén, meerdere of alle jongen liggen dood in het nest. Soms wordt een verband gelegd met een buur die enkele dagen ervoor met pesticiden gespoten heeft. Mogelijk stierven de jongen doordat ze vergiftigde rupsen te eten kregen.

Vorig jaar ontvingen de twee verenigingen een pak meer meldingen dan anders. De vraag rees toen of de bestrijding van de buxusmot hier misschien iets mee te maken had. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Norbert Thieren

  Ik spuit niets en heb dus nergens problemen mee.

 • Robert Cuypers

  Buxus is zeer giftig en het eten van de buxusmot doodt de vogeltjes. Wie niet voorbehoedend de mot bestrijdt en de rupsen weelderig laat leven, is waarschijnlijk de mededader van de sterfte van de mezenjongen. Zelf heb ik zeer veel buxus maar geen rupsen en tussen mijn buxus in vogelhuisjes had ik dit jaar drie nesten met in totaal 23 jonge mesjes die allen uitgevuld zijn . Is er onderzoek naar de toxines van buxus bij de dode mesjes???

 • GERARD DE PELECIJN

  Vroeger vonden we het spijtig dat vogeltjes onze krieken opaten, nu vinden we het spijtig dat we geen vogeltjes meer zien!

 • Guy Van Becelaere

  Buxus takken in de grond steken en ze groeien als cool, waarom moesten de telers de buxus in voeren samen met de motten zij zijn verantwoordelijk voor al deze ellende maar daar zit meer achter waarschijnlijk andere planten kunnen verkopen maar de dode vogels voor hun geen probleem winsten ,.....

 • william Masson

  Bij mij is het aantal koolmezen en andere zangvogels vervijfvoudigd en rechtovereind liggen terreinen van een grote plantenkweker , de koolmezen gaan dood door de rupsen te eten die op Sint jacobskruiskruid zitten een extreem giftige plant voor jonge dieren.de plant is in opmars omdat hij niet meer chemisch bestreden word,maaien maakt hem gewoon sterker’