Man dumpt haarbal bij asiel, mond van werknemers valt open als ze ontdekken dat het om een kat gaat

Douglas County Sheriff’s Office, Douglas County Animal Care & Services
De werknemers van een dierenasiel in Gardnerville, Nevada, zijn het wel gewoon dat mensen in het midden van de nacht dieren voor hun deur komen dumpen. Maar onlangs lag er op de stoep iets wat nog hartbrekender bleek dan wat ze ooit al hadden meegemaakt.

Toen Liz Begovich van Douglas County Animal Care & Services ’s morgens aankwam bij het asiel, zag ze voor de deur een kooi staan. Binnenin zat een grote bal niet identificeerbare pluis, maar wel iets dat leefde. “Het was een harig boeltje”, vertelt ze aan The Dodo. Samen met collega's bracht ze het wezen naar binnen. “We hadden echt geen idee met welk arm dier we te maken hadden.” 

Douglas County Animal Care & Services

Pas toen ze de levende haarbal uit zijn gepropte positie konden bevrijden (ze moesten de kooi langs boven openmaken, langs het poortje lukte niet) en plots een hoofdje kwam piepen, zagen ze dat het om een kat ging. “Ik heb nog nooit in mijn leven een kat in zulke toestand gezien”, zegt Liz verbouwereerd. De kater was gevangene van zijn eigen vieze en verwarde vacht. Hij kon amper nog bewegen onder de vele in de knoop geraakte vachtlagen.

Douglas County Animal Care & Services

“We haastten ons naar de dierenarts, waar ze 2 kilo haar wegscheerden", zegt Liz. "Een grote zak vol." De herwonnen vrijheid deed de kat, die tot voor kort met kilo's dreadlocks door het leven moest, veel deugd. De tot ‘Bob Marley’ gedoopte kater kon eindelijk weer bewegen en liep dankbaar de praktijk rond. 

Douglas County Animal Care & Services

Bob bleek - ondanks veel te dik - in relatief goede gezondheid. “Hij is echt een knap duiveltje." Slechts enkele dagen later al veroverde hij de harten van een nieuw gezin, dat hem na jaren van verwaarlozing heeft geadopteerd en nu een liefdevolle en sportieve thuis geeft. "Hij is gelukkig, geliefd en bevrijd van zijn harige ketens", kirt Liz.

Douglas County Animal Care & Services

Intussen zoekt de politie zijn vorige baasje. Mogelijk gaat het om de man die hem dumpte bij het asiel, al kan dat ook een toevallige dierenvriend zijn die de kat kon redden en naar het asiel bracht. Liz denkt er het hare van. “Als dieren na de uren bij ons worden gedumpt, zit er meestal iets achter. Vaak gaat het niet om een of andere barmhartige Samaritaan die een dier langs de kant van de weg heeft gevonden. We hopen de man in ieder geval snel te vinden. Wie weet zitten er nog dieren in zijn huis die er even slecht aan toe zijn als Bob.”

Douglas County Sheriff’s Office13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Sommige eigenaars zouden ze moeten opsluiten en verbieden van ooit nog een huisdier te nemen.

 • Hendrik Weckseler

  Hopelijk blijft het voor deze kat bij 1 nieuwe eigenaar en blijven deze ze wel goed verzorgen onnozelaars op de wereld toch die aan zo een verwaarlozing doen als je er niet voor kan of wil zorgen haal het dan niet in huis mijn hond gaat om de 6 tot 8 weken naar de kapper ja 50euro per keer maar ik heb een fiere en gezonde mooie hond

 • Jan Heyvaerts

  Voor Benny en Monica: het artikel werd aangepast naar 2 kilo haar. Maar in de originele versie stond er wel degelijk 20 kilo. Iets waar ik ook mijn bedenkingen bij had.

 • Bea Ramakers

  Eigenaar kon de vacht niet onderhouden en had natuurlijk veel en veel! eerder hulp moeten zoeken. Maar de kat is in goede gezondheid en zelfs te dik. Verwaarlozing betreft enkel en alleen de vacht!

 • Benny Steeman

  Beter het artikel volledig lezen ... dan pas reageren!