Man (42) neemt ‘mooie schelpen’ van zijn dochtertje mee naar huis en bekoopt dat bijna met zijn leven

Wanneer de 'Blue ringed' octopus zich bedreigd voelt, lichten de blauwe ringen op zijn lichaam op.
Wanneer de 'Blue ringed' octopus zich bedreigd voelt, lichten de blauwe ringen op zijn lichaam op.
Na een dagje aan het strand van Quindalup, in het zuidwesten van Western-Australia in Australië heeft een familie uit Perth per ongeluk een van de meest giftige dieren ter wereld mee naar huis genomen: de blauwgeringde octopus. “Ik heb geluk dat ik nog leef.”

Sophie, het elfjarige dochtertje van de familie Pix had op het strand twee mooie schelpen gevonden, die vader Aaron achteloos in zijn broekzak stopte. Pas thuis kwam hij erachter dat in de schelpen twee dodelijke inktvissen, ter grootte van een golfballetje, verstopt zaten.

lees verder onder de tweet:

“Toen we thuis aankwamen en ik de schelpen wilde gaan schoonmaken, had ik plots een blauwgeringde octopus in m’n hand”, zegt vader Aaron, die niet wist dat hij op dat moment in gevaar was. Een tweede exemplaar zat met zijn tentakels tegen mijn been aan. “Ik zocht het dier op via Google en besefte pas toen dat we te maken hadden met zeer dodelijke inktvissen.”

“Geen pijnlijke, maar wel dodelijke beet”

De inktvis laat zijn ringen meestal alleen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken om zichzelf te verdedigen. “Blijkbaar is de beet niet pijnlijk, dus je weet waarschijnlijk niet eens dat je gebeten bent. Toch ben je binnen drie minuten dood", zegt de geschrokken vader, die na de vondst in het ziekenhuis werd opgenomen, maar met de schrik vrijkwam.

De man zegt aan de lokale media dat hij beseft dat hij zeer veel geluk heeft gehad. “Ik had op kerstavond voor de ogen van mijn kinderen kunnen sterven", zegt hij ongelovig. “En ik zou niet eens geweten hebben waaraan. Dat ik zomaar twee van die octopussen in m'n broekzak had, maakt me ongerust. Hoeveel mensen doen niet hetzelfde, zonder te weten welk risico ze lopen?”

Twee dodelijke incidenten

 Deze zomer zijn er in Western-Australia al meerdere incidenten geweest met de dodelijke octopus. Een meisje dat op een strand aan het spelen was, nam net als de familie Pix, een schelp mee naar huis waar een exemplaar in verborgen zat. Gelukkig vond haar tante het dier op tijd bij het schoonmaken van de schelpen.

Het gif van de blauwgeringde octopus, dat wetenschappers tetrodotoxin genoemd hebben, verlamt de prooi, waardoor er geen zuurstof meer door het lichaam kan stromen. Het slachtoffer blijft wel bij bewustzijn, wat zorgt voor een zeer pijnlijke dood.

Tot nu toe heeft de blauwgeringde octopus twee dodelijke slachtoffers gemaakt in het land.

Deze kleine octopus kan binnen 3 minuten een volwassen mens doden.
AP Deze kleine octopus kan binnen 3 minuten een volwassen mens doden.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dominique Reculé

  Een geluk bij een ongeluk, kleine dingen vallen minder snel op, gelukkig kent dit verhaal een goede afloop, neem je voorzorgen of wees toch maar voorzichtig als je dingen, voorwerpen of dergelijke mee neemt zou ik zeggen.

 • Dennis Van Gossum

  Hier moest een app voor bestaan, die je kon raadplegen als je van plan was om te reizen welke gevaarlijke land en waterdieren je eventueel kon tegenkomen in het land waar je naartoe wou reizen.

 • Elisa deJong

  zou in reisgidsen etc veel meer moeten worden gewaarschuwd..

 • Gilbert Van Leeuwen

  Weet dat die diertjes ooit verkocht zijn voor in het aquarium. Toen wisten ze nog niet dat ze zo giftig waren.

 • Dirk VdBergen

  De regel is : hoe een fellere kleuren ze hebben des te giftiger ze zijn.