Madrid maakt komaf met parkieten: vogels worden op “humane wijze” geslacht

Terwijl er in 2005 nog maar 1.700 kleurrijke parkieten in Madrid rondvlogen, waren dat er in 2016 al 9.000. Dit jaar werden er maar liefst 12.000 parkieten geteld.
AFP Terwijl er in 2005 nog maar 1.700 kleurrijke parkieten in Madrid rondvlogen, waren dat er in 2016 al 9.000. Dit jaar werden er maar liefst 12.000 parkieten geteld.
De Spaanse hoofdstad Madrid is zijn meest kleurrijke bewoners beu. De stad kampt met een teveel aan monniksparkieten, kleurrijke vogels die wat weg hebben van een papegaai. Daarom zullen de kleine vogels “op humane wijze” geslacht worden.

Voordat het bezit van parkieten acht jaar geleden verboden werd in de Spaanse hoofdstad, werden de kleurrijke vogels geïmporteerd vanuit Argentinië. De situatie liep al snel uit de hand. Terwijl er in 2005 nog maar 1.700 kleurrijke parkieten in Madrid rondvlogen, waren dat er in 2016 al 9.000. Dit jaar werden er maar liefst 12.000 parkieten geteld.

De explosieve groei van het aantal monniksparkieten heeft tal van negatieve gevolgen volgens het stadsbestuur, en niet alleen voor de inwoners van Madrid. Zo concurreren ze met andere inheemse vogels wat eten betreft. Daarnaast zorgen ze voor (geluids)overlast, en verwoesten ze de stadsvegetatie bij hun zoektocht naar materiaal om hun enorme nesten te bouwen. “Na verloop van tijd kunnen die nesten wel tot 200 kilogram gaan wegen”, aldus het stadsbestuur. Een enorm gewicht voor de takken waarop de vogelnesten steunen waardoor het gevaar bestaat dat ze op een ongelukkig moment naar beneden storten.

Daarnaast zijn er nog enkele gezondheidsgevaren: parkieten kunnen ziektes zoals salmonella en de vogelgriep doorgeven aan mensen.

(Lees verder onder de foto)

Na verloop van tijd kunnen de nesten van monniksparkieten wel 200 kilogram gaan wegen.
AFP Na verloop van tijd kunnen de nesten van monniksparkieten wel 200 kilogram gaan wegen.

Eliminatie 

Om de vogels uit de weg te ruimen, zal het stadsbestuur samenwerken met de dierenorganisatie BirdLife. “Samen zullen we een plan bewerkstelligen om het aantal parkieten in te perken en te controleren”, zegt Borja Carabante, vertegenwoordiger van het departement Milieu en Omgeving in Madrid.

Hoeveel parkieten exact geëlimineerd zullen worden is niet duidelijk.

AFP8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  In Brussel, Londen zijn er ook kolonies en elders waarschijnlijk. Ik ben het eens met het wegvangen van de dieren, maar gebruik ze dan als voedsel voor Zuid-Amerikaanse reptielen en zoogdieren in de dierentuinen. 55 euro voor een vogel in de winkel ? En dan zit die in een kooitje alleen meestal. Dat mag ook verboden worden.

 • alex devos

  In de winkel vragen ze 55 euro per vogel

 • alex devos

  Moet zijn dat er veel eten in overschot lig dat ze zich zo goed voorplanten

 • MYRTHE PASS

  Dierenorganisatie BirdLife? BirdDead bedoel je? Parkieten brengen nochtans vreugde in het leven. Het is net of het zonnetje altijd schijnt!

 • Tom Van Calster

  Wat moesten ze doen Gregory , ze een woonbonus geven zodat ze ergens anders hun nesten kunnen maken ?