Macaber mysterie in Kazachstan: 120.000 antilopes dood

Een dode saiga-antilope met een pasgeborene in de Kostanay-regio in Kazachstan.
REUTERS Een dode saiga-antilope met een pasgeborene in de Kostanay-regio in Kazachstan.
Meer dan 120.000 saiga-antilopes, een ras dat voorkomt in Centraal-Azië, zijn dood teruggevonden op de steppe van Kazachstan. Experts breken zich het hoofd over de oorzaak van deze massasterfte.

Het is een macaber gezicht. De uitgestrekte steppe van Kazachstan zijn bezaaid met karkassen van antilopes, sommigen nog maar een paar weken oud. Ze liggen om de paar meter in het groene gras. Uitgehongerd zien ze er niet uit, maar wat is dan wel de reden dat eenderde van de wereldwijde populatie de afgelopen weken is bezweken? 

Het mysterie zorgt voor wilde speculaties. Zo heeft het Kazachse Luchtvaartagentschap al laten weten dat er geen link is tussen de dode antilopes en het aantal Russische raketwerpers in de omgeving waar de dieren leven. Maar, zo zei het agentschap ook, "niets kan worden uitgesloten".

Waarschijnlijker is dat een bacterie de verklaring vormt. "We geloven dat pasteurellosis de oorzaak is van de sterfgevallen", zei Yerzhan Madiyev, het plaatsvervangende hoofd van de veterinaire commissie van het ministerie van Agricultuur, op een persconferentie. 

Pasteurellosis is een bacteriële infectie die vee, konijnen, katten, honden, maar ook mensen kan besmetten. De bacteriën komen van nature voor in het ademhalingskanaal en kunnen schadelijk zijn voor mensen en dieren met een zwakke weerstand. De bacterie is op zichzelf niet dodelijk, dus experts proberen nu de achterliggende oorzaak te achterhalen van de massale sterfte onder antilopes in Kazachstan.

'We geloven dat pasteurellosis de oorzaak is van de sterfgevallen'

Yerzhan Madiyev van het Kazachse ministerie van Agricultuur
REUTERS

Stroperij

De saiga-antilopes zijn te herkennen aan hun spitsvormige horens en hun bolle, flexibele neuzen. Met die neuzen kunnen ze vrieslucht opwarmen en stof uitfilteren - ideaal voor een leven op de steppe, waar de temperaturen 's winters kunnen zakken tot minus vijftig. Bijna negentig procent van de totale saiga-populatie leeft in Kazachstan. Een kleinere variant komt voor in Rusland en Mongolië. 

Lang geleden, in de ijstijd, liepen er nog grote kuddes saiga's over de wereld, naast de wollige mammoet en de sabeltandtijger. De mammoeten en tijgers zijn inmiddels uitgestorven. En ook de saiga's worden nu met uitsterven bedreigd. Niet alleen door onverklaarbare bacteriën, maar ook door stroperij. De antilope wordt geprezen om zijn malse vlees en de Chinezen gebruiken de horens bovendien voor traditionele medicijnen. 

De stroperij bereikte een hoogtepunt na de val van de Sovjet-Unie, in de jaren negentig. Volgens cijfers van CMS, een door de VN gesteunde organisatie die zich richt op de bescherming van trekkende wilde diersoorten, kelderde de saiga-populatie met 95 procent, naar 50.000 antilopes wereldwijd. De Kazachse regering kwam vervolgens met een jaagverbod op antilopes en sindsdien groeien de aantallen weer. De saiga-antilope krijgt vaak tweelingen, dus de populatie kan daardoor snel toenemen. Maar net zo goed kan het in rap tempo weer slinken, zo blijkt uit de laatste sterftegolf. 

Het is niet de eerste keer dat hier sprake van is. In 1984 kwamen 100.000 antilopes om het leven, in 2010 12.000. De oorzaak hiervan is nooit helemaal duidelijk geworden. Mogelijk speelt de toegenomen wereldhandel een rol. Bacteriën verspreiden zich daardoor razendsnel via havens, waar schepen en vliegtuigen aankomen. 

Wetenschappers uit Kazachstan nemen momenteel proefmonsters van de bodem, lucht en het water om het mysterie van de laatste sterftegolf op te lossen. Ze krijgen daarbij hulp van experts uit Groot-Brittannië, Duitsland en de Wereldorganisatie voor diergezondheid.

USFWS

In 1984 kwamen 100.000 antilopes om het leven, in 2010 12.000. De oorzaak hiervan is nooit helemaal duidelijk geworden