Maak kennis met de honden op de frontlijn van de anti-stroperij

Hoe honden een cruciale rol spelen in de strijd

Daryll Pleasants Facebook
In Afrika gaan niet alleen de leeuwen op jacht voor hun prooi, ook mensen trekken gewapend op pad in de hoop rijk te worden met het doden van neushoorns. Steeds vaker worden nu honden ingezet om stropers te traceren en indien nodig ferm hun tanden in de criminelen te zetten. Welkom in de wereld van de anti-stroperij hondenpatrouilles. Waar de dieren zich inzetten voor de dieren.

Een typische avond in Zimbabwe. Polaris, een gespierde Mechelse herder wordt losgelaten. Hij wordt op de voet gevolgd door zijn speurmaatje Rogue. Hun baas Samuel volgt. De honden traceren stropers die hun slag willen slaan en niet veel later vinden ze die ook. De stropers panikeren, laten hun spullen – inclusief hun wapens en ammunitie – vallen en gooien zich op hun knieën. Nog voor de nacht is gevallen, heeft het anti-stroperijteam een bende killers gevat.

Het brein achter deze simpele, maar bijzonder effectieve inzet van honden om stroperij tegen te gaan is Daryll Pleasants, die acht jaar lang als hondentrainer werkte bij het Britse leger. Na een reis naar het Ol Pejeta Conservancy in Kenia, waar hij hondenteams hielp bij hun training, realiseerde hij zich wat een ongelofelijk verschil honden kunnen maken. In 2016 richtte hij ‘Animals Saving Animals’ op, dat nu volop honden traint voor de strijd tegen stroperij wereldwijd.

Daryll Pleasants met één van zijn honden.
Daryll Pleasants Facebook Daryll Pleasants met één van zijn honden.

Dat stroperij een big business is, is wel duidelijk. Een hoorn van een neushoorn kan véél geld opleveren en de vraag ernaar is groot, vooral vanuit Vietnam en China. In de afgelopen tien jaar werden meer dan 7.000 Afrikaanse neushoorns illegaal vermoord voor hun hoorns. En ondanks maatregelen blijft de toestand kritiek. In Zuid-Afrika werden vorig jaar 1.028 neushoorns gedood, het vijfde jaar op rij dat meer dan 1.000 neushoorns werden afgeslacht. 

Maar de introductie van anti-stroperijhonden heeft een echt verschil gemaakt. In de laatste twee jaar werden in Ol Pejeta in Kenia slechts twee neushoorns gedood. En het is niet toevallig dat Sudan, de allerlaatste mannelijke witte neushoorn op aarde, hier de klok rond beschermd wordt door viervoeters.

Sudan, het laatste mannelijke exemplaar in zijn soort.
EPA Sudan, het laatste mannelijke exemplaar in zijn soort.

Honden zijn van nature uit effectieve jagers. Met hun fantastische neus en snelheid kunnen ze stropers snel vinden en de rangers in conservatieparken alarmeren. Pleasants werkt vooral met de Mechelse Herdershond, omwille van hun behendigheid, intelligentie en bijtkracht. Dankzij hun hulp zijn anti-stroperijteams veel beter uitgerust om ’s nachts – wanneer stropers het liefst op pad gaan – de jacht in te zetten. Er is geen enkele technologie die het beter doet.

Honden inzetten in de strijd tegen stroperij is niet nieuw, maar vroeger hadden ze een andere rol. “De honden in Afrika werden getraind in één discipline”, legt Pleasants uit. “Zoeken, traceren of aanvallen. De honden die ik train kunnen dat allemaal, waardoor ze ongelofelijk effectief zijn.” Het succes van zijn honden in Kenia wordt nu gerepliceerd in andere landen. Intussen wordt al in vijf Afrikaanse landen gewerkt met honden van Animals Saving Animals, met succes.

Rogue en Polaris.
Animals Saving Animals Rogue en Polaris.
Ook hond Knox doet zijn werk goed.
Animals Saving Animals Twitter Ook hond Knox doet zijn werk goed.
Animals Saving Animals Facebook
Daryll Pleasants Facebook12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De autochtone bevolking heeft eeuwenlang met deze dieren samengeleefd, zonder hun populatie te vernietigen. Zij hadden wellicht ook honden die assisteerden. De Mechelse Scheper zie ik daar wel wonderen doen. Dat beest barst van energie.

 • ingrid mertens

  Goed nieuws en hopelijk worden de stropers voldoende gestraft.....!!!! De hebzucht van het MENSDOM moet dringend aangepakt worden voor het helemaal te laat is !! Laat jullie gaan superhelden!!

 • Thierry De Gang

  Mechelse herders, een pracht in de juiste handen, zoals vele (huis)dieren. Prachtig iniatief dat voor vele zaken ingezet kan worden.

 • Frans Dedokker

  Hopelijk komt dit in vlaanderen ook, want hier stropen de jagers er op los!

 • karin verwimp

  Prachtig. En hopelijk kunnen die honden achteraf ook van een welverdiend en fijn pensioen genieten.