Losgebroken koe Hermien na weken eindelijk gevangen

De gevangen genomen koe Hermien.
De Stentor/Harry Hekkert De gevangen genomen koe Hermien.
Koe Hermien is na weken van vrijheid eindelijk weer gevangen. Het rund dat  losbrak voordat zij richting slachthuis ging, daarna weken haar vrijheid vierde in de bossen van het Nederlandse Lettele en jagers en dierenartsen steeds te snel af was, is zojuist toch verdoofd en weer gevangen genomen. 

Overdag hield het dier zich al weken schuil in de bossen nabij Letteke, maar zodra het donker werd, dook zij op in de schuur met jongvee van een veehouder in de buurt, op zoek naar voedsel. Zo ook vanavond.

Daar zat een team van mensen weer te wachten op het moment dat ze  haar snuit zou laten zien, verstopt in een wagen achter een tractor. Hoewel Hermien niet naar de stal kwam, dook ze vandaag wel in de verte op. In tegenstelling tot andere keren rende ze nu niet weg, maar bleef ze langere tijd staan.

Koe Hermien in het bos waarin ze zich schuilhield.
Ronald Hissink Koe Hermien in het bos waarin ze zich schuilhield.

Met een gericht schot uit een verdovingsgeweer werd Hermien geraakt om daarna na enkele minuten in elkaar te zakken. Het rund werd in een bak gelegd en afgevoerd. Volgens een woordvoerster van eigenaar Herman Jansen is het dier nu bij kennis in een vrachtwagen en gaat ze morgen naar een rusthuis. Besloten werd vandaag in te grijpen omdat Hermien de afgelopen dagen voor gevaar op de weg zorgde.

Troetelkoe

Het bijzondere verhaal van de koe begon begin december. Eigenaar Herman Jansen wilde haar samen met andere koeien laten vervoeren naar een slager. Vijftien koeien gingen braaf de veewagen in. Hermien en een zusje hadden geen trek in de slager en braken uit. Waar de andere koe later toch weer werd gevangen met de hulp van een verdovingsgeweer, bleef Hermien vrij.

Ze was boeren, veeartsen, jagers en anderen steeds te snel af. De koe werd door omwonenden liefdevol ‘Hermien’ genoemd en een nationale troetelkoe was geboren. 

Veel Nederlanders kwamen in actie om de ontsnapte Hermien van het slagersmes te redden. Zo zei het enige grote ‘Koeienrusthuis’ een plekje vrij te maken toe voor de meest besproken koe van Nederland. De Partij voor de Dieren startte een crowdfunding voor de verzorging van het dier. 
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Michel Mieske

  Had op iets meer nuchtere reacties gerekend van onze zuiderburen. In Lettele maakt niemand zich druk om de ontsnapte koe. Alleen de 'gekkies' uit de Randstad die liever op een avocado knagen en het lukte om € 50k op te halen voor een ontsnapte koe, maar geld doneren aan een kind van 12 met dodelijke taaislijmziekte. Het gaat ons hier in west Europa veel en veel echt te goed.

 • ingrid mertens

  Fijne diervriendelijke oplossing

 • Vermeiren Frans

  Het rusthuis heeft ze dik verdiend dat ze er nog vele jaren mag genieten.

 • Guy Bevers

  Hermien gevonden dank zij tips van de FBI !

 • Christine Laevers

  Tom De Bondt : ik had een haan die ik 'Rambo' noemde. Hij heeft me eens een week lang doen manken na een aanval met een aanloop van twintig meter. Zelfs de hond durfde de wei niet meer op. Rambo was heel lekker na een gelukkig 2,5 jaar leven. Maar ik ben blij voor het verhaal van Hermien. Het doet mensen nadenken. Ik denk ook na over mijn vleesconsumptie.