Late paddentrek komt op gang

PHOTO_NEWS
De paddentrek is afgelopen nacht opnieuw op gang gekomen, terwijl de voortplantingsperiode van deze dieren eigenlijk al achter de rug moest zijn. Dat meldt Natuurbericht.be

Het zag er nochtans even goed uit: 5 en 6 maart waren uiterst zachte dagen met maxima van respectievelijk 17,9 en 19,5 graden in Ukkel. Op enkele dagen tijd werden toen door vrijwilligers ruim 38.000 padden overgezet. Maar tussen 10 tot 20 maart was het uitzonderlijk koud: gemiddeld 1,5 graden (7 graden normaal) en ook na 21 maart bleef de gemiddelde temperatuur op 0,9 graden steken (7,9 graden normaal).

Voortplantingsperiode
Toch lijkt de nacht van dinsdag op woensdag een kantelpunt te worden: er is geen grondvorst meer, er is lichte regen en de dagmaxima lopen op. "Op heel wat plaatsen werden opnieuw trekkende amfibieën gesignaleerd", zegt Dominique Verbelen (Natuurpunt). "Uitzonderlijk, want normaal zit de voortplantingsperiode voor amfibieën er rond deze tijd al helemaal op. We vrezen dat een aantal winterslapende soorten deze lange winter niet overleefd zullen hebben. Mogelijk beschikken een aantal dieren niet over voldoende energiereserves om uit hun winterslaap te ontwaken en op zoek te gaan naar voedsel. En ook dat voedsel zoeken zal niet zo best verlopen: de vorst zit nog in de grond en er zijn nog nauwelijks insecten."

Vorig jaar zetten vrijwilligers ruim 170.000 padden over. De komende dagen zal duidelijk worden wat de impact van het koude weer was.