Laatste mannelijke witte neushoorn ter wereld wordt permanent bewaakt

Op onze planeet loopt er nog slechts één mannelijke noordelijke witte neushoorn rond. Op de schouders van Sudan rust de aartsmoeilijke taak om de soort in stand te houden. In het Keniaanse reservaat waar hij leeft, wordt dan ook niets aan het toeval overgelaten. Continu wordt het dier door zwaarbewapende rangers omringd.

Stropers hebben het al decennialang op de noordelijke witte neushoorn gemunt waardoor de soort met uitsterven bedreigd is. Voor zover bekend, zijn er nog slechts vijf exemplaren. Naast Sudan zijn dat alleen maar vrouwtjes: Najin en Fatu die ook in een Keniaans reservaat zitten, Nola in de dierentuin in San Diego en Nabire, die in een zoo in Tsjechië leeft.

Enkel veertigplusser Sudan kan nog voor nakomelingen zorgen maar het paren loopt niet van een leien dakje. Alle hoop is nu gevestigd op een reageerbuisbevruchting. De witte neushoorn zou vijftig jaar oud moeten kunnen worden. De tijd dringt dus maar wetenschappers geven de soort nog niet op.

Om te voorkomen dat de laatste witte neushoorns ten prooi vallen aan stropers, hebben de Keniaanse rangers besloten om de dieren continu te bewaken. Ook de waardevolle hoorn werd al preventief verwijderd. De parkwachters doen dit met risico voor eigen leven en zijn bijgevolg helden. Ze krijgen eveneens de hulp van drones om het voortbestaan van de noordelijke witte neushoorn te vrijwaren.