Kurkdroge zomer put vogels uit: "Zet bakje water in de tuin"

AD
De mussen vallen nog net niet van het dak, maar veel scheelt het niet. Vogels hebben last van de aanhoudende droogte. "Zet een schaaltje water voor ze neer", klinkt het bij onze noorderburen. Het advies kan ook bij ons ter harte worden genomen.

Wie in de tuin vogels met een open snavel ziet, weet het zeker: die heeft het erg warm. "Vogels kunnen nog wel water vinden, maar ze moeten veel verder vliegen dan normaal. De droogte maakt het vooral voor weidevogels en merels zwaar. Merels zijn bezig aan hun tweede broedsel, maar er is geen regenworm te vinden voor ze. Pieren en emelten zitten in de grond waar het nog niet is uitgedroogd", zegt Chris-Jan van de Heijden van de Nederlandse Vogelbescherming.

Net als in barre winters een schaaltje vogelzaad is nu een schaaltje met schoon water perfect om de vogels te helpen. "Ze hebben het dan makkelijker om te drinken en ze kunnen een bad nemen om hun verendek in goede conditie te houden."

Muggen

De droogte maakt ook het leven van de mug zuur, maar daar zal je weinig mensen horen over klagen. Nadat eerst de alarmbellen afgingen dat door de hitte een muggenplaag zou volgen, heeft het insect nu last van de droogte. Alle waterplasjes, halfvolle gieters, regentonnen en poelen staan droog. Muggen hebben daardoor veel minder plaatsen waar hun larven zich kunnen ontwikkelen. 

"Dat kan rond het huis voor veel minder muggen zorgen", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, in Nederland. "In één liter water in zo’n vergeten emmer kunnen anders wel honderd muggenlarven zitten."

Er zijn wel muggen, maar veel minder dan in een normale natte zomer. "Lokaal kan het verschil wel enorm zijn. Stromende sloten kunnen nu stilstaand water bevatten en dat is ideaal voor de muggenlarf." 

Gele grasvelden

De snikhete en kurkdroge zomer heeft bermen inmiddels veranderd in okergele dorre stroken. Ook grasvelden zijn zanderig en geel. "Het wordt weer groen als het regent", verzekert de Nederlandse bioloog. "Het gras en andere planten zitten in een ruststand, de wortels zijn nog niet dood."

Ook bomen wapenen zich tegen te veel verdamping. Berken laten zelfs al blad vallen om te overleven. Sommige planten lukt het door vochtgebrek niet om zaad te maken. "Maar dan is er een back-up, in de grond zit immers nog zaad van vorig jaar dat zal kiemen."
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elle Devee

  Ook niet vergeten te voederen. Want ze vinden door die droge dorre zomer ook heel weinig eten.

 • Martha van Vreeswijk

  Wij hebben altijd ,zomer en winter water staan. Als het bevroren raakt in de winter vernieuwen we het steeds

 • ellen quasten

  Da mag niet. Code geel

 • Gerda Rousseau

  Hier komen de vogeltjes en de bijtjes aan de vijverfilter drinken, een bakje water is hier dus niet nodig...

 • guido vermeyen

  Moet het bakje regelmatig bijvullen...kauwen appreciëren het...er staan nu 2 bakjes.