Kunnen 3D-geprinte hoorns de bedreigde neushoorn redden?

EPA
Neushoorns zijn een bedreigde diersoort door op geld beluste stropers, die de dieren afmaken voor hun lucratieve hoorns. Een biotechnologische start-up in San Francisco wil daar iets aan doen. Pembient komt op de proppen met 3D-geprinte hoorns, die voor zowat elke toepassing te vergelijken zijn met de natuurlijke hoorns.

De nagemaakte hoorns hebben dezelfde genetische en uiterlijke kenmerken als de echte hoorns. Zo kunnen de goedkopere fake versies de concurrentie aan met de natuurlijke. Bedoeling is om vooral de Chinese markt te overspoelen met de 3D-geprinte hoorns om de prijs te drukken, zodat stropers er geen garen meer kunnen uit spinnen. Het nieuwe bedrijf wil onder meer een bier van synthetische hoorns brouwen en in China lanceren.

Sceptici stellen echter dat de nagemaakte hoorns de vraag naar het echte, originele product alleen maar zal doen toenemen en dus ook de illegale stroperij.

Vooral China en Vietnam blijken dol op de waardevolle uitsteeksels van de neushoorn. De jacht op de dieren in Afrika en Azië heeft ertoe geleid dat ze bijna uitgestorven zijn. In Zuid-Afrika alleen al, waar 80 procent van de Afrikaanse neushoorns zitten, werden vorig jaar 1.215 neushoorns afgemaakt.