Ga naar de mobiele website
^ Top

Kraaien herkennen stem van mensen en bevriende vogels

thinkstock
Kraaien herkennen de stemmen van mensen en van 'kennissen' van andere vogelsoorten, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Wenen dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Animal Cognition. Eerdere onderzoeken keken vooral naar de communicatie met de eigen soort.

Het is al lang duidelijk dat kraaien erg intelligente vogels zijn. De vaardigheid om stemmen te herkennen kan hen helpen om te overleven in een stedelijke omgeving, aangezien ze daar leven in de buurt van andere vogels, maar ook van mensen. Sommige mensen jagen de vogels weg, terwijl anderen hen net voederen. De vaardigheid om stemmen van vriendelijke mensen te herkennen, kan dus erg nuttig zijn.

Experiment
De onderzoekers deden een experiment met acht kraaien in de volière van de universiteit. Ze lieten vijf mensen die de dieren dagelijks voederen het woord 'hey' inspreken, en namen dat woord ook op bij vijf anderen die de kraaien niet kenden. Bij het afspelen van de opnames reageerden de vogels veel feller en alerter bij de mensen die ze niet kenden. Ze keken rond en draaiden zich naar de kant van de luidspreker.

"Aangezien mensen een ernstige bedreiging kunnen vormen voor kraaien, is het belangrijk dat ze alert zijn wanneer ze iemand onbekend horen," legt hoofdonderzoeker Claudia Wascher uit aan BBC Nature.

Andere vogels
Het omgekeerde gebeurde wanneer de kraaien opgenomen contactgeluiden - korte vocale groeten die vogels gebruiken - hoorden van kauwen die in dezelfde volière leven. Ze reageerden meer op de geluiden van bekende vogels dan op die van vogels die ze niet kenden. Dat suggereert volgens Wascher dat kraaien mogelijk een team vormen met geprefereerde individuen buiten hun eigen soort.

"We weten al dat vogels van de kraaienfamilie erg kieskeurig zijn over de kraaien waarmee ze kiezen samen te werken," zegt Wascher. Ander onderzoek heeft al uitgewezen dat wanneer de vogels aan het foerageren zijn of taken aan het oplossen zijn, "ze bepaalde individuen mijden en verkiezen samen te werken met anderen." Wascher vermoedt dat een dergelijk mechanisme misschien ook bestaat bij andere soorten.

 
Aangezien mensen een ernstige bedreiging kunnen vormen voor kraaien, is het belangrijk dat ze alert zijn wanneer ze iemand onbekend horen


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug