Koeien doden vrouw in Tirol: boer moet 500.000 euro schadevergoeding betalen

Foto ter illustratie
iStock Foto ter illustratie
Een boer uit de Oostenrijkse deelstaat Tirol moet van de rechtbank in totaal 490.000 euro schadevergoeding betalen, omdat zijn koeien in 2014 een 45-jarige toeriste hebben gedood. Dat meldt de publieke omroep ORF.

De vrouw liep in juli 2014 met haar aangelijnde hond op een wandelpad in het Pinnistal, ten zuiden van Innsbruck, toen de koeien op haar af renden en haar vertrapten. Volgens onderzoekers reageerden de dieren blijkbaar agressief op de hond. Het Openbaar Ministerie had het onderzoek al in 2014 afgesloten, maar de echtgenoot van de vrouw had de boer aansprakelijk gesteld voor de schade.

Volgens de rechtbank was de boer niet zorgvuldig genoeg geweest. De waarschuwingsborden die hij had opgehangen waren in dit geval onvoldoende. De boer had het gebied waar de koeien grazen, moeten omheinen. De advocaat van de boer verwierp het argument van de rechtbank. “Het ongeval had gemakkelijk verderop in de vallei kunnen gebeuren. Dat zou betekenen dat alle wandelpaden moeten worden omheind. Dat is niet redelijk.”

De boer wil tegen de uitspraak in beroep gaan en zal, indien nodig, naar de hoogste rechtbank stappen. Als hij ook die rechtszaak verliest, dan zou dit waarschijnlijk een precedent scheppen. “Dit zou grote gevolgen hebben, vooral voor de veehouders in de Alpen. De vrije weide zou dan niet meer bestaan", aldus de advocaat.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Een neveneffect misschien van het rondlopen van wolven en beren in Tirol ? Koeien zijn alerter en nerveuzer, neem ik aan. Misschien zoals gnoes en buffels in Afrika. Zeer gevaarlijke onvoorspelbare prachtige dieren. Ik vind de schadevergoeding trouwens buiten proporties. Een boer die verpletterd wordt (elk jaar doden); krijgt zijn familie ook zoveel ?

 • Luc Rubens

  500.000 euro voor wat dwaze mensen die eens geappig wouden doen, en werden aangevallen door koeien! Nu zal de boer er maar voor moeten opdraaien? Waar zijn wij hier in deze maatschapij naar toe aan het gaan! Schande!

 • Conny Van den Bosch

  Dat weet toch elke toerist dat de koeien in de bergen vrij rondlopen. En deze man wordt veroordeeld tot een waanzinnige som terwijl moordenaars quasi geen schadevergoeding hoeven te betalen.

 • Sébastien Bo

  Koeien kan je toch ook niet zoals leeuwen beschouwen als gevaarlijke dieren, het ging om een triestig accident. Je kan moeilijk een koe opleiden om geen schrik te hebben van een hond En niemand kan verwachten dat een koe plotseling zo gevaarlijk kan worden, hoe vaak is dat al gebeurd in het verleden?