Knokke-Heist pakt meeuwen aan met valse vos en telegeleide wagentjes

PHOTO_NEWS
Knokke-Heist zal een opgezette vos en telegeleide wagentjes inzetten tegen meeuwenoverlast. Het gaat om een idee van schepen voor Milieu Paul Geerinckx. Het experiment wordt binnen twee weken al geëvalueerd.

De voorbije weken kwamen heel wat kustgemeenten aandraven met ideeën om de meeuwenoverlast aan te pakken, nu ook in Knokke-Heist. Schepen Paul Geerinckx kwam op het idee om telegeleide auto's en een valse vos in te zetten. "Ik heb natuurlijk ook gesproken met mensen die iets van de natuur kennen maar het leek ons doeltreffend." De vos en de wagens zullen ingezet worden op het dak van een schoolgebouw waar heel wat meeuwen zorgen voor overlast.

Meeuwenwacht
Een meeuwenwacht van vrijwilligers zal de wagentjes bedienen. "Het gaat om 4 à 5 personen, onder wie twee huisvrouwen die door de meeuwen niet meer kunnen slapen", vertelt Geerinckx. Geerinckx denkt ook nog aan een "discoflits" op het dak. Binnen twee weken wordt het experiment al geëvalueerd. "De meeuwen zullen dan ook meer de binnenstad verlaten. We zitten aan het einde van het seizoen van de paring."

Hangende vuilniszakken
Knokke-Heist experimenteert ook met het ophangen van vuilniszakken, want die worden door de vogels opengepikt. "Meeuwen kunnen niet in de lucht blijven hangen als ze pikken, dus daarom hangen we de zakken op. Heel wat gemeentes tonen al interesse in onze experimenten", besluit de schepen.