Kinderen treffen hond volledig bedekt met teer aan, als bij wonder kunnen dierenvrienden haar nog redden

De hond lag verstijfd door de teer te wachten op de dood. Maar dat was buiten haar redders gerekend.
Proyecto 4 Patas De hond lag verstijfd door de teer te wachten op de dood. Maar dat was buiten haar redders gerekend.
Gruwelijk. Dat is het minste dat je kan zeggen van deze beelden. Een hond, compleet bedekt met teer. Het beestje lag op een braakliggend terrein in de stad Libertad in Argentinië, vastgekleefd in het asfalt. Gelukkig slaagden buurtbewoners, brandweermannen en vrijwilligers erin om met verenigde krachten de viervoeter te redden. Daar waren wel 9 uur non-stop werk, 50 liter olie en 3 baden voor nodig.

Sukkelde het onfortuinlijke beestje zelf in een teerput? Werd ze door een of andere onverlaat overgoten met teer of in de put gegooid? Het is gissen naar wat dit dier vorige week juist is overkomen. Wel was de ernst van de situatie direct duidelijk. De hond kon geen millimeter meer bewegen door het plakkerige goedje. Ze zat geklemd in de vuiligheid te wachten op een gewisse dood.

De hond kon geen millimeter meer bewegen door het plakkerige goedje.
Proyecto 4 Patas De hond kon geen millimeter meer bewegen door het plakkerige goedje.

Geblaf

Maar de viervoeter – ‘Aloe’ gedoopt – leefde wel nog. Wanhopig hapte ze naar adem. Spelende kinderen uit de buurt troffen haar aan, nadat ze andere honden luid hadden horen blaffen op de bewuste plek. Nieuwsgierig waren ze een kijkje komen nemen, om plots het hoopje ellende te vinden.

De kinderen liepen naar huis om hun ouders in te lichten. Die schakelden de brandweer in, die na een oproep op Facebook bij dierenorganisatie ‘Proyecto 4 Patas’ extra helpende handen vond.

De vrijwilligers van Proyecto 4 Patas werkten samen met de buren en de brandweer om Aloe van de grond te krijgen.
Proyecto 4 Patas De vrijwilligers van Proyecto 4 Patas werkten samen met de buren en de brandweer om Aloe van de grond te krijgen.

Versteend

“Het was verschrikkelijk”, schrijft de organisatie op Facebook

“De hond was helemaal versteend en plakte vast aan de grond. 100 procent van haar lijfje was hard geworden. Haar oren, haar mond… alles. Dit hadden wij echt nog nooit gezien. Maar we wisten wat we moesten doen: alles op alles zetten om de hond van deze nachtmerrie te bevrijden.” 

De vrijwilligers moesten eerst ter plaatse aan de bak. Met de hulp van de brandweer en de buurtbewoners, die met bussen olie kwamen aangelopen, geraakte Aloe na lang wrikken los van de grond. 

Uiteindelijk kwam het beestje los.
Proyecto 4 Patas Uiteindelijk kwam het beestje los.

Liefde

Daarna namen de vrijwilligers Aloe naar hun eigen hoofdkwartier, waar nog eens uren vol noeste arbeid met liters en liters olie volgden om de rotzooi weg te krijgen. “Elk laagje teer dat we van haar af konden schrapen, bracht ons dichter bij haar ware gelaat”, klinkt het bij Proyecto 4 Patas.

Wat bleek de hond een lief snoetje te hebben, zo verlost van alle smeerlapperij. En gelukkig bleek ze verder ook in goede gezondheid te verkeren. “Aloe, je bent een dappere hond, een krijger, een wonderbaarlijke overlevende”, schrijft de ngo. “Jouw tweede geboorte zal vol liefde en zorg zijn", belooft ze.

Nadat Aloe eindelijk los was, namen de vrijwilligers haar mee.
Proyecto 4 Patas Nadat Aloe eindelijk los was, namen de vrijwilligers haar mee.
In hun eigen gebouw ging de race tegen de klok verder.
Proyecto 4 Patas In hun eigen gebouw ging de race tegen de klok verder.
 Acht vrijwilligers zetten alles op alles om de teer weg te krijgen.
Proyecto 4 Patas Acht vrijwilligers zetten alles op alles om de teer weg te krijgen.
 Na liters olie en verschillende baden met zeep kwam het einde in zicht.
Proyecto 4 Patas Na liters olie en verschillende baden met zeep kwam het einde in zicht.
Wassen en nog eens wassen...
Proyecto 4 Patas Wassen en nog eens wassen...
En toen was Aloe eindelijk zo goed als volledig van die rotzooi vanaf.
Proyecto 4 Patas En toen was Aloe eindelijk zo goed als volledig van die rotzooi vanaf.
Ze maakt het momenteel goed.
Proyecto 4 Patas Ze maakt het momenteel goed.
De kindjes die Aloe vonden, poseren bij het schoongewassen dier. Hun ouders hielpen mee bij de redding.
Proyecto 4 Patas De kindjes die Aloe vonden, poseren bij het schoongewassen dier. Hun ouders hielpen mee bij de redding.43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Verschueren Eddy

  deze hond gaat nu veel teruggeven aan het baasje of de baasjes die hem momenteel opvangen want dieren zijn dankbaar voor al wat je doet en geven dan dubbel zo veel meer vriendschap dan sommige mensen. Heb het zelf ook meegemaakt met een hondje

 • cathy Rycx

  Wat een triest verhaal, gelukkig dat ze de hond op tijd gevonden hebben. Proficiat aan de helpers, mooi gedaan.

 • Gerry Cle

  Prachtig verhaal waarin men veel tijd en moeite steekt om een arme hond te redden. Prachtig ook dat iedereen de grootste bewondering heeft voor de redders. Ik hoop dat er ooit met evenveel bewondering wordt gesproken over mensen die het leven van vluchtelingen redden.

 • Jean-Paul Hoornaert

  ik heb soms meer respect voor dieren dan voor mensen prachtig wat ze daar gedaan hebben om die hond te redden

 • carmen Van de casteele

  Gelukkig dazt er tussen al die slechte mensen nog een paar rondlopen met een eindeloze liefde voor dieren. Dikke pluim voor deze kinderen en het hele team. Spijtig dat er niet meer van deze mensen op onze aardbol rondlopen. Hoop dat dit lieve, mooie hondje een liefdevolle thuis krijgt, zodat hij zijn trauma kan vergeten. Hoop dat de daders een leven vol ongeluk tegemoed gaan, het is hun van harte gegund.