Kenia wil parende homoleeuwen weer hetero maken

De Keniaanse overheid wil de roofdieren van elkaar isoleren. "Als ze een tijd apart worden gehouden, gaat het misschien over", klink het.
YouTube De Keniaanse overheid wil de roofdieren van elkaar isoleren. "Als ze een tijd apart worden gehouden, gaat het misschien over", klink het.
De Keniaanse overheid wil twee volwassen leeuwen zo snel mogelijk weg hebben uit het gebied. De reden: ze worden regelmatig in het Masai Mara-natuurreservaat gespot terwijl ze "op homoseksuele wijze" met elkaar paren en knuffelen. Doel is de roofdieren een tijd van elkaar te isoleren, opdat ze hun gedrag zullen afleren. 

De twee leeuwen worden al geruime tijd tijdens safari's gezien en de beelden van het ogenschijnlijk verliefde stel gaan tot grote ergernis van de Keniaanse autoriteiten heel de wereld rond. Dr. Ezekiel Mutua, in Kenia verantwoordelijk voor censuur op films en tv-programma's, pleit voor spoedig onderzoek van de dieren. "Wetenschappers moeten maar eens kijken hoe het komt dat de dieren homoseksueel gedrag vertonen", vertelde hij aan Nairobi News. "Als ze een tijd apart worden gehouden, gaat het misschien over." 

Volgens Mutua gaat het om "onnatuurlijk en onzedelijk gedrag" van de twee leeuwen. Hoewel homoseksueel gedrag bij mannetjesleeuwen al vele decennia geleden voor de eerste keer is vastgesteld, vermoedt de censuurbobo dat er meer aan de hand moet zijn in het park. 
Mutua denkt dat de leeuwen in kwestie hun gedrag hebben afgekeken van homomannen die in de bosjes van Masai Mara stiekem de liefde met elkaar bedrijven. "Waarschijnlijk hebben de leeuwen dat gezien. Zo niet, dan zijn de dieren bezeten door demonen."

De internationale homogemeenschap heeft via sociale media geschokt gereageerd op de homofobe uitspraken van Mutua. 

Dr. Mutua
YouTube Dr. Mutua

In Kenia is homoseksualiteit ten strengste verboden. Homo's en transgenders die worden betrapt, riskeren een gevangenisstraf van maximaal veertien jaar. Verder worden holebi's in het Afrikaanse land gediscrimineerd. Het opvallende standpunt van Mutua ligt in de lijn van de afwijzende houding van het land ten aanzien van homoseksualiteit.  

Het gedrag van de knuffelleeuwen kan te maken hebben met adoratie voor elkaar of het uittesten of uitproberen van dominantie. Homoseksualiteit komt, zo hebben biologen uitgevogeld, bij meer dan 450 diersoorten voor, zoals bizons, kevers, flamingo's, knobbelzwijnen, pinguïns, dolfijnen, orca's, albatrossen en dus ook leeuwen.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeanne Delvoy

  Aan zij tong te zien wil de bovenste leeuw toch wel wat meer dan een dogy.

 • ANN LIMBOS

  Ze kunnen ze ook in het gevang steken.

 • henk koop

  Waarom niet afschieten. Die leeuwen vermoorden prachtige lieve dieren zoals giraffen,wildebeesten gnoes enz Zelfs bambie hertjes vermoorden ze nog. Dus laten we beginnen met het uitroeien van deze onnatuurlijke homoleeuwen, de wereld wordt er weer een stuk mooier van.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Kenia riskeert een klacht van Unia aan zijn broek te krijgen.

 • jos indigne

  Dat is de natuur , doe hem (hen) geen geweld aan , dieren hebben geen geloof en doen alles op natuurlijke wijze