Katten hebben wel degelijk gezichtsuitdrukkingen, maar heel weinig mensen zien ze. Check zelf of jij een “kattenfluisteraar” bent

.
Getty Images/iStockphoto .
In tegenstelling tot honden is van het gezicht van een kat heel weinig af te leiden. Maar ze hebben wel degelijk gezichtsuitdrukkingen, al zijn ze veel subtieler dan die van honden. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Guelph in de Amerikaanse staat Ontario. Slechts 13 procent van alle testpersonen kon echter de uitdrukkingen van katten ontrafelen.

Meer dan 6.000 mensen uit 85 landen, voornamelijk katteneigenaars, namen deel aan het onderzoek. De onderzoekers schotelden de proefpersonen korte kattenvideo’s voor, waarna ze het humeur van de kat in kwestie moesten beoordelen. De gemiddelde score bedroeg minder dan 60 procent en slechts 13 procent van de proefpersonen scoorde 75 procent of beter. Die “kattenfluisteraars” zijn erg belangrijk”, oordelen de onderzoekers.

Vrouwen scoorden beter dan mannen en jonge mensen deden het beter dan oude mensen. Maar de testpersonen die de beste resultaten konden voorleggen, bleken mensen die professionele ervaring hebben met katten, zoals dierenartsen.

“Katten vertellen ons dingen met hun gezicht en als je heel goed bent, kan je ze begrijpen”, zegt bioloog Georgia Mason, die aan de studie werkte. “Sommige mensen begrijpen katten. Dat betekent dat ze moeilijk te lezen zijn, maar dat ze niet volledig ondoorgrondelijk zijn.”

Het onderzoek is slechts het begin van een lang proces, maar deze eerste resultaten tonen wel aan dat baasjes nog veel kunnen leren over hun kat.

Wil je weten of je zelf een kattenfluisteraar bent? Je kan de korte test van de universiteit van Guelph hier afleggen.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Verheyden

  Katten zijn de meeste fantastische dieren die er zijn.

 • Lobke Michiels

  Alles juist! Bevestiging :)

 • Nicolas Van Hoecke

  Moeilijk was het niet. Het is het miauwen dat soms wat moeilijker is.

 • Dominique Cox

  Ik had ook alles juist. Maar ik heb al jaren poezen in huis.

 • Richard Tolenaars

  87,5% met de test. Mijn kat heb ik 8 jaar van kitten tot nu en we begrijpen elkaar blindelings. Ik praat tegen mijn kat en ze geeft altijd antwoord. Ik zie heel makkelijk in wat voor stemming ze is. Sinds vandaag ben ik dus katten fluisteraar.