Kanon schiet migrerende zalmen te hulp door ze over dam heen te vuren

Een 'kanon' dat vissen uit het water zuigt en hen dan over kunstmatige barrières heen schiet, kan een grote hulp betekenen voor migrerende zalmen.

De vissen worden in zoet water geboren vooraleer ze aan hun tocht naar de oceaan beginnen. Nadien keren ze terug naar de plaats waar ze ter wereld kwamen om zich op hun beurt voort te planten. De zalmen, die in staat zijn om stroomopwaarts te zwemmen, komen op hun weg echter obstakels tegen zoals dammen waardoor ze het noorden helemaal kwijtraken. De Amerikaanse staat Washington test momenteel een kanon uit om de dieren een handje te helpen tijdens hun migratie.

Het kanon bestaande uit een vacuümbuis van Whooshh Innovations werd oorspronkelijk gebruikt om fruit te transporteren maar het bedrijf zag ook andere opportuniteiten, onder meer in de dierenwereld.  
Door deze methode kunnen veertig zalmen per minuut met speciale buizen ultrasnel en bovendien veilig over lange afstanden vervoerd worden. Zo bereiken ze het andere einde van de dam zonder lang uit het water geweest te zijn.

Het systeem werd een eerste keer succesvol getest op de Roza dam waarbij de vissen door een 76 meter lange buis omhoog geschoten werden over de dertig meter hoge barrière. Tijdens het experiment zwommen de zalmen vrijwillig in het kanon waarna ze verder in de buis werden gezogen. Vervolgens werd hun beginsnelheid versneld tot 35 km/u. om aan het andere eind van de buis er weer uit te vliegen.

Het idee oogt op het eerste zicht briljant en de eerste test was alleszins geslaagd maar biologen blijven ook de gevolgen op lange termijn onderzoeken.