Kan jij hen verslaan? Chimpansees kunnen schaar-steen-papier begrijpen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De discussie beslechten of het nu blad-steen-schaar of schaar-steen-papier is, dat kunnen ze niet. Maar wetenschappers zijn er voor het eerst wel in geslaagd het kinderspelletje aan te leren aan chimpansees. De apen behalen hetzelfde niveau als een vierjarige, maar hebben er veel meer tijd voor nodig.

Vijf van de zeven onderzochte chimpansees aan het Primatenonderzoekscentrum van de Universiteit van Kyoto in Japan slaagden er uiteindelijk in het spelletje onder de knie te krijgen en hetzelfde niveau te halen als een kind van vier jaar oud. De primaten, van verschillende leeftijden en beide geslachten, hadden daarvoor gemiddeld 307 sessies nodig, terwijl de 'controlegroep' van 38 kinderen van 3 tot 6 jaar oud gemiddeld maar vijf sessies nodig had om de regels te doorgronden.

De chimpansees moesten op een beeldscherm telkens de 'winnende' foto aanduiden in steeds wisselende combinaties. Bij een juiste keuze - papier gaat boven steen, steen gaat boven schaar, schaar gaat boven papier - kregen ze een stuk appel. Antwoordden ze fout, dan kregen ze niets en hoorden ze een zoemer.

Complexe patronen

De chimpansee is de meest aan de mens verwante mensaap. Hij kan met symbolen en klanken communiceren, simpele werktuigen hanteren en is in staat eenvoudige dingen te leren. Met het onderzoek toonden de wetenschappers nu aan dat de dieren ook complexe patronen kunnen doorgronden en verbanden kunnen leggen. Ze hebben daarmee dezelfde mentale capaciteiten als een vierjarige, zegt hoofdauteur Jie Gao.

"Onze studie wilde onderzoeken of we chimpansees een patroon konden aanleren. Dat kon dus. Het grootste verschil met de kinderen was dat die laatsten hun keuzes meteen aanpasten na een fout, terwijl de apen veel langer nodig hadden om zichzelf te corrigeren." Hoe ouder de kinderen, hoe sneller ze het spelletje begrepen. Bij chimpansees daarentegen was er geen verschil in leeftijd.

Opvallend was dat de apen het allemaal het moeilijkste hadden met de combinatie schaar en papier.