Kan groepje Tasmaanse duivels soort redden van ondergang?

Een Tasmaanse duivel
AP Een Tasmaanse duivel
Australische onderzoekers hebben bij hoge uitzondering een groep gezonde Tasmaanse duivels gevonden. De gezonde dieren bieden nieuwe hoop dat het met uitsterven bedreigde diersoort gered kan worden.

De laatste twee decennia is de populatie met zo'n 80 procent afgenomen. De Tasmaanse duivel wordt geteisterd door een dodelijk kanker in het gezicht. De ziekte wordt overgedragen als ze bijten of paren.

Een speciaal programma is in het leven geroepen om het vleesetende buideldier, dat alleen op het Australische eiland Tasmanië voorkomt, te redden. 

Onderzoekers troffen na acht dagen in de wildernis in het zuidwesten van Tasmanië er veertien aan die de ziekte niet bij zich dragen.

"Het vinden van duivels met nieuwe genetische diversiteit biedt ons kansen", liet de coördinator van het programma weten aan de Australische omroep ABC. Hij noemde de vondst "heel opzienbarend".

BELGA/AFP5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Johan Apatride

  Ach ja, sommige soorten sterven uit, nieuwe soorten ontstaan... Het is al 800 miljoen jaren zo.

 • Christine Laevers

  Er kan eventueel ook uitgewisseld worden met dierentuinen die deze dieren heeft. Ik stel me soms wel de vraag of het allemaal nog haalbaar is. Met de overbevolking en de menselijke pollutie. Seffens loopt elke Tasmaanse duivel, elke miereneter, elk stekelvarken, elke honingbeer rond met een halsbandje met een detector.

 • Caesar Lask

  Met een populatie van rond de 14 specimen hoeft men niet zozeer te vrezen voor inteelt. Je kan met minder zelf een gezonde populatie bekomen, dat is al meermaals bewezen.

 • Francinne Declerque

  Ok, maar als je met dat groepje gaat kweken, ontstaat er dan geen inteelt probleem uiteindelijk ?

 • Hans Plas

  Zoals met de panda’s, inteelt. Dat is reeds jaren gedocumenteerd.