Kamerbrede steun voor verbod op onverdoofd slachten

Rutger Lievens
De Vlaamse oppositie schaart zich achter het decreet dat het verbod op onverdoofd slachten invoert. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en alle Vlaamse partijen - op Vlaams Belang na - stellen de tekst vanmiddag voor.

Eind maart konden N-VA, CD&V en Open Vld al uitpakken met een politiek akkoord rond het verbod. Aanvankelijk leek daar ook een overeenkomst met moslims en joden in te zitten, maar dat bleek al gauw een illusie. De oppositiepartijen waren wel fan van het initiatief en steunen nu ook het decreet.

De tekst zal de elektrische verdoving van schapen voor het slachten verplichten vanaf 1 januari. De verdoving is omkeerbaar, wat wil zeggen dat ze het dier niet kan doden. Dat is cruciaal voor de riten van de joodse en islamitische godsdienst. Voor runderen staat de omkeerbare bedwelming nog niet op punt, maar het decreet geeft de regering de machtiging om die te verplichten zodra dat wel het geval is.

De steun van de oppositie is belangrijk voor de continuïteit van het verbod in toekomstige legislaturen.
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • hasso Naciye

  veel beter voor de economie België zal daarom geld verdienen van moslims haha. Loooooool

 • Lina Mertens

  Electroshok dat is toch ook pijnlijk of moet er een anesthesist langs de schaap gaan om te verdoven misschien halal halal halal en een fervente diereneter

 • Lina Mertens

  Tja jullie video met die varkens mishandeling ja dat vond ik heel erg bij ons worden de dieren in 1 haal met een scherpe mes de keel overgesneden beter dan doodknuppelen nek omwringen doodgeschoten en zelfs electroshok moet pijnlijk zijn

 • karel ongena

  Alles in blinde navolging van iemand (misschien heeft hij zelfs nooit bestaan) die, omdat hij stemmekes hoorde, zijn zoon op gods bevel moest vermoorden. Nu hebben ze daar propere termen voor met opsluiting in een psychiatrie als enig gevolg. Het prehistorisch boekske dat geschreven is met bloed in plaats van met inkt geeft de 'geopenbaarde' directieven. En dat zou de mensheid moeten redden.

 • Mathias Lunders

  Ik knuffel mijn schaapjes eerst dood vooraleer ik ze slacht.