Kadaver van reusachtige walvis van 18 meter in De Haan volledig opgeruimd

Henk Deleu
Op het strand van De Haan is even na 2 uur deze nacht een dode walvis aangespoeld. De vinvis werd gisterenochtend al opgemerkt voor onze kust door een reddingshelikopter van het leger. Ondertussen is duidelijk dat het wel degelijk om een gigantisch exemplaar gaat: maar liefst 18 meter lang en 35 ton zwaar. Het kadaver is ondertussen volledig opgeruimd.

De vinvis werd gisteren voor het eerst opgemerkt voor de kust van Blankenberge. Toen al bleek dat het zeezoogdier overleden was en het afdreef richting onze kust. Uit simulaties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) bleek dat hij in de loop van de nacht zou aanspoelen tussen Middelkerke en Zeebrugge. En zo gebeurde het ook. Enkele late wandelaars stootten deze nacht in De Haan even na 2 uur op het kadaver.

Het reusachtige dier is 18 meter lang, ongeveer 35 ton zwaar en lokt deze ochtend heel wat kijklustigen, waaronder heel wat scholen. Het kadaver levert dan ook unieke plaatjes op. De politie laat iedereen toe tot op enkele meters. Rond het strand is momenteel een sterke geur waar te nemen. Onderzoekers hebben enkele gaatjes gemaakt in de walvis om te vermijden dat ingewanden en lichaamszakken uit het lichaam ploffen. De walvis werd de hele namiddag in stukken gesneden.

Het kadaver is ondertussen volledig geruimd. “Na de staalnames werden de restanten overgebracht naar de firma Rendac voor verwerking en vernietiging. De samenwerking tussen de verschillende diensten is zeer vlot verlopen”, laat de gemeente De Haan weten.

Autopsie

Biologen hebben uit foto’s al kunnen opmaken dat het om een vinvis gaat, maar de precieze soort hebben ze nog niet kunnen vaststellen. Waar het dier vandaan komt, hoe het in Belgische wateren terechtkwam en waaraan het stierf, is nog onduidelijk. Verder onderzoek van het KBIN zal dat vandaag duidelijk moeten maken. Het uitzicht van het kadaver oogt alvast indrukwekkend.

De autopsie van de vinvis werd uitgevoerd door Jan Haelters van het KBIN, die samen met een team van onderzoekers van de UGent aanwezig was. Er werden ook delen van het zeezoogdier verwijderd. Staalafnames gingen naar de UGent voor verder wetenschappelijk onderzoek. Het skelet zal niet bewaard worden.

Vorige week al in Nederland?

Vorige week werd er in het Nederlandse windmolenpark IJmuiden, dat in de Noordzee ligt, ook al een vinvis gespot. Het is zeker dat het ook toen om een gewone vinvis ging, maar het is nog niet zeker of het ook om dezelfde soort gaat als de vinvis die vanmorgen op het strand van De Haan aanspoelde.

Proot
De walvis lokt heel wat kijklustigen naar het strand.
Mariën De walvis lokt heel wat kijklustigen naar het strand.
Proot
AP
AP
AP
Henk Deleu
REUTERS
REUTERS
REUTERS
Proot
Proot
Proot
Op het strand van De Haan is even na 2 uur deze nacht een dode walvis aangespoeld.
Benny Proot Op het strand van De Haan is even na 2 uur deze nacht een dode walvis aangespoeld.
Mariën
Mariën
Mariën97 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van Wijngaerden

  Kan iemand mij eens uitleggen hoe en wanneer ze dat dier gewogen hebben? Ze beweren toch dat het 35 ton weegt.

 • Sarah Crombrugge

  Machtig hoe zoveel mensen een dood dier als attractie zien en er met plezier naar gaan kijken terwijl wij waarschijnlijk de moordenaars zijn

 • Guido Westerburg

  Zeer spijtig deze misplaatste opruimactie: dom ingrijpen in de natuur. Hoeveel dieren en vogels die aan de kust leven zouden hadden niet de komende winter kunnen overleven dankzij deze dode vinvis ? Maar de kortzichtige mens laat de natuur zijn gang niet gaan, nee geruimd moet er worden, laat de aasetende dieren maar kreperen. Beste mensen denk toch eens beter na !

 • Prosperdine Klaas

  Cas De Cley ik dacht juist hetzelfde :-)

 • Joris Bemoeyaert

  Diegene die het hier over plastic hebben moeten dringend eens op een boot op volle zee. Daar is niets van plastic te zien. Enkel photoshop maakt van een flesje een vuilnisbelt.