Jongen (12) doodt zwanger stokstaartje en krijgt nu doodsbedreigingen

Een stokstaartje in de zoo van Berlijn.
AFP Een stokstaartje in de zoo van Berlijn.
Een domme actie van een twaalfjarige jongen leidde tot de dood van een populair stokstaartje in een Hongaarse dierentuin. Het kind krijgt nu doodsbedreigingen.

Tijdens een schooluitstap naar de Kecskemeti Zoo stak de jongen zijn vinger door de tralies, hoewel overal wordt gewaarschuwd dat niet te doen. Zara, een populaire en zwangere meerkat, zette daarop haar tanden in de hand van de jongen. Waarschijnlijk deed ze dat omdat ze de leerling zag als een bedreiging en ze haar gezin en ongeboren nakomeling wilde beschermen. De jongen trok zijn pijnlijke hand snel weg, waardoor hij Zara op de grond keilde en het dier overleed.

Directeur Tamás Tokovics van de dierentuin zette een emotioneel bericht online, waardoor de tragedie groot nieuws werd in Hongarije. "Zara was een van populairste dieren, niet alleen bij ons, maar ook voor de bezoekers en de media." Tokovics zegt dat Zara een half jaar in zijn kantoor en bij hem thuis woonde, toen ze anderhalf jaar geleden arriveerde in de dierentuin. Haar dood raakt hem dus erg hard.

Stokstaartjes genieten van de zon. (archieffoto)
thinkstock Stokstaartjes genieten van de zon. (archieffoto)

Schuld

"Wiens schuld is het?", vraagt de directeur zich nog af. "Dat de jeugd van vandaag steeds minder respect krijgt voor de natuur en het leven, of dat de begeleiders zich steeds minder bewust zijn van de leerlingen die hun toevertrouwd worden, of de ouders? Ze hebben steeds minder tijd voor een gesprek waarin ze hun kinderen wijzen op respect voor elkaar en de natuur." 

Hoewel Tokovics ook oproept geen zondebok te zoeken, vinden verscheidene mensen toch dat de onvoorzichtige jongen moet boeten. Met een gevangenisstraf, of veel erger. "Hij zou zo hard op de grond moeten gegooid worden dat hij niet meer rechtstaat", luidt een van de commentaren. De jongen ontving ook doodbedreigingen.

Een stokstaartje in de dierentuin van het Franse Thoiry.
AFP Een stokstaartje in de dierentuin van het Franse Thoiry.27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Een twaalfjarige met de dood bedreigen voor een ongelukkig voorval? Waarschijnlijk had die jongen niet het voornemen om het diertje te doden en op 12 jarige leeftijd neem je soms nog domme beslissingen waar je later veel spijt van hebt. Aan sommige reacties te zien zouden sommige mensen zich toch beter niet voortplanten.

 • Louis Verdonck

  Fout van de zoo. zorg er voor dat niemand zijn vinger door de tralies kan steken, punt uit.

 • Auke Bakker

  De enige die hier iets te wijten valt is die directeur! De kooi had nooit zo mogen zijn dat kinderen met hun handen erbij kunnen. Ik zou de man aanklagen

 • philippe decock

  Cecil , wat gaan we doen als er geen "domme beesten" meer zijn. Een lege zoo en zand eten ? Als het verhaal waar is dan is het vooral de schuld van de begeleiders en de opvoeding.

 • cecil atherton

  Nu is het officieel, de wereld is helemaal zot gedraaid door die heiliger dan de paus geitenwollensokken. Een kind dat zijn hand door een tralie steekt en gebeten wordt door een beestje, is er iets onschuldiger? Was in mijn tijd schering en inslag, en als je het nog eens deed nadat je gewaarschuwd was kreeg je een tik, voor je eigen goed en niet om dat dom beest te sparen.