Japan stapt uit Internationale Walvisvaartcommissie en hervat commerciële walvisjacht

De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim 30 jaar verboden, maar Japan doet elk jaar “wetenschappelijk onderzoek” naar de walvis.
AP De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim 30 jaar verboden, maar Japan doet elk jaar “wetenschappelijk onderzoek” naar de walvis.
Japan stapt uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) zodat het land de commerciële jacht op walvissen kan hervatten. Het kabinet heeft dat besluit vandaag genomen. De jacht blijft beperkt tot exclusieve economische zones en de territoriale wateren van Japan.

Japan ligt al langer overhoop met de internationale organisatie, die slechts een aantal bescheiden vormen van jacht toelaat. De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim 30 jaar verboden, maar Japan doet elk jaar “wetenschappelijk onderzoek” naar de walvis. Het land probeert al jaren toestemming te krijgen voor commerciële jacht, maar een laatste verzoek werd in september nog geweigerd door de IWC.

Commerciële jacht hervat vanaf juli

Japan vertrekt eind juni uit de commissie en hervat vanaf juli de commerciële jacht. Voor wetenschappelijke doeleinden jaagde Japan onder meer in de Antarctische Oceaan. Daar wordt de jacht gestaakt. “De walvisjacht zal worden uitgevoerd in overeenstemming met internationale wetgeving en binnen de vangstbeperkingen die berekend zijn volgens de door de IWC goedgekeurde methode, om negatieve effecten op walvisachtigen te voorkomen”, aldus kabinetschef Yoshihide Suga, die het nieuws bekendmaakte.

“Cultureel erfgoed”

Tokio wordt ervan beschuldigd de wetenschap enkel als excuus voor de jacht te gebruiken. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bestempelde in 2014 de Japanse walvisvangst als illegaal.

Het Aziatische land vindt dat het eten van walvis deel uitmaakt van de lokale cultuur. Ook in Noorwegen en IJsland wordt op de zeezoogdieren gejaagd.

De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim 30 jaar verboden, maar Japan doet elk jaar wetenschappelijk onderzoek naar de walvis. Tokio wordt ervan beschuldigd de wetenschap enkel als excuus voor de jacht te gebruiken.
AP De commerciële jacht op walvissen is internationaal al ruim 30 jaar verboden, maar Japan doet elk jaar wetenschappelijk onderzoek naar de walvis. Tokio wordt ervan beschuldigd de wetenschap enkel als excuus voor de jacht te gebruiken.25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • remi bossuyt

  Verschrikkelijk! Dit bijzonder mooi dier is al een heel erg bedreigde diersoort. Dat ze nu de commerciële walvisvangst heropen is er over. Ze zouden beter het dier gewoon met gerust laten tot er weer een hoger aantal is van de diersoorten in plaats van hen te doden juist voor een delicatesse.

 • Frank Deridder

  Er zijn walvissen zat lees ik hieronder. Op welke planeet leef jij?? Mijn gift voor "de warmste week" gaat naar de Sea Shepherds

 • Marianne Van den Lemmer

  Het is verschrikkelijk. Dat dit in 2019 nog mogelijk is! Droevig!

 • Fanni Lyband

  Blijkbaar zijn sommigen hier oceanologische experten ter zake die weten hoeveel walvissen er zijn van welke soorten?? Er zijn geen walvissen 'genoeg' en sommigen zijn nog steeds met uitsterven bedreigt dus elk afgeschoten dier voor het plezier of zogezegd wetenschappelijk doel, is er één te veel.

 • Jean West

  Jens Blommaert Sea shepherd zal niets kunnen doen want ze gaan ze vangen in hun eigen territoriale wateren en respect. Het zijn gewoon piraten die de bemanning van een schepen in gevaar brengen. Overal word de zee leeggevist door commerciële visschepen maar omdat het het geen walvis is vind men dat geen probleem.