Japan blijft doorgaan met omstreden walvisvangst

(Archieffoto)
AFP (Archieffoto)
In Japan is een vloot van vier walvisvaarders uitgevaren vanuit een haven in het noordoosten van het land. Er zijn volgens overheidsbronnen zo'n 80 walvissen in de buurt gesignaleerd.

De jacht zal tot eind april duren en heeft plaats tot op zo'n 90 kilometer rond de haven van Ayukawa nabij de stad Ishinomaki. De Japanners noemen de jacht "een wetenschappelijke missie over de walvissen in dat deel van de Stille Oceaan". Gelijkaardige expedities zijn gepland in mei en in de herfst vanuit andere uitvalbasissen van het land. Een walvisexpidite keerde zaterdag terug van een expeditie nadat ze 333 walvissen hadden gedood, ondanks grote internationale kritiek. 

Het internationaal gerechtshof had Japan al in 2014 veroordeeld tot het opschorten van zijn walvisprogramma, omdat het in overtreding is van het moratorium van 1986 op walvisvangst. Officieel was Japan in 1987 gestopt met de commerciële walvisvangst, maar het land vindt toch nog altijd achterpoortjes om de vangst voort te zetten.

(Archieffoto)
AP (Archieffoto)
(Archieffoto)
AFP (Archieffoto)
(Archieffoto)
AFP (Archieffoto)7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vanalderweireldt

  Oplossing is simpel: embargo van Japanse producten door de EU en de VS. Ze gaan rap geleerd zijn. Ze kunnen wel mebergo's handhaven tegen Rusland voor vermeende zaken.

 • Jean West

  De blauwvin tonijn is ook bijna uitgeroeid maar daar maken ze zich geen zorgen over. Hij zal niet groot genoeg zijn.

 • Sofie Van Eeden

  De wereld is kapot

 • kamiel Beke

  Veel landen en enorm veel organisaties staat te schreeuwen over dit en dat, maar de walvissen dat raakt hun koude kleren niet, geen probleem.

 • L VANSEVEREN

  Die gasten vissen alles leeg. En dit kan zomaar???? Wat als er niks meer is????