Jane Goodall presenteert natuurfotoboek in Antwerpen

EPA
In het Antwerpse stadhuis is vandaag "The Magic of Hope" gepresenteerd, een boek waarin drie natuurfotografen hun werk rond de Afrikaanse dierenwereld verzamelen. Het voorwoord is van de hand van de Britse antropologe en biologe Jane Goodall. De 82-jarige Goodall, bekend voor haar onderzoek rond chimpansees in Tanzania maar de voorbije decennia vooral als dierenrechtenactiviste, was woensdag zelf aanwezig.

'The Magic of Hope' bevat naast foto's ook boodschappen van hoop van internationale beroemdheden, zoals David Attenborough en Desmond Tutu, en Belgische artiesten, zoals kunstenaar Panamarenko en zanger Jean Bosco Safari. Een belangrijke rol is weggelegd voor tekeningen van kinderen.

"We wilden meer doen dan het zoveelste wetenschappelijke natuurboek uitbrengen", zegt fotografe Pia Dierickx. "Het leek ons een interessant concept om onze foto's te combineren met het beeld dat kinderen van de natuur hebben. Belgische kinderen bleken vaak dieren achter tralies te tekenen, zoals in de dierentuin, terwijl Afrikaanse kinderen soms een overvloed aan dieren in het wild tekenden, maar soms ook een doodgeschoten olifant."

De opbrengst van 'The Magic of Hope' gaat voor een deel naar het Jane Goodall Institute en het door Goodall opgerichte project Roots & Shoots dat in 140 landen jongeren aanmoedigt om zich in te zetten voor dieren of het milieu, naar analogie van Goodalls bekende uitspraak "alles wat je doet maakt een verschil, je moet gewoon beslissen welk verschil je wil maken".

"Vele mensen hebben de hoop op een betere wereld voor mens, dier en milieu verloren door de aanhoudende armoede, ontbossing en klimaatverandering, maar bij jongeren zie ik verandering", aldus Goodall vandaag. "Ze beginnen te snappen dat ze zelf in hun eigen omgeving al heel wat kunnen bijdragen, bijvoorbeeld alleen al door op te letten wat ze kopen."