Jagersvereniging: “Stopzetting jacht op patrijs kan nadelig zijn voor soort”

Beeld ter illustratie, patrijs.
Getty Images Beeld ter illustratie, patrijs.
Een algemeen jachtverbod op de patrijs zou wel eens nadelig kunnen uitdraaien voor de soort als geheel. Dat zegt het bestuur van de Hubertus Vereniging Vlaanderen, die een ruime meerderheid van Vlaamse jagers vertegenwoordigt.

Vogelbescherming Vlaanderen vroeg vandaag in een open brief aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de jacht op de patrijs te sluiten om de uitsterving van de akkervogel te voorkomen.

Maar volgens de Hubertus Vereniging Vlaanderen is de achteruitgang van de patrijs hoofdzakelijk te wijten aan verlies van leefgebied en aan fel toegenomen predatie, door de vos maar evengoed door de plotse komst van de marter en de uitbreiding van het roofvogelbestand. “Toch krijgt de jager als enige de rekening gepresenteerd”, aldus de vereniging in het oktobernummer van het ledenmagazine De Vlaamse Jager.

Het helpt niet om een hele groep te diaboliseren wegens een paar uitzonderingen die aan overbejaging doen

Hubertus Vereniging Vlaanderen

Bovendien zou uit het buitenland blijken dat een verbod niet per definitie gunstig uitdraait voor de patrijs. “Kijk naar Nederland: ondanks het sluiten van de jacht, blijft het aantal dalen.”

Het helpt niet “om een hele groep te diaboliseren wegens een paar uitzonderingen die aan overbejaging doen”, meent de jagersvereniging. “Veel beter is het om de Hubertus Vereniging Vlaanderen te steunen in haar modern wildbeheer en medestander te maken in de strijd tegen de excessen.”
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Liefferinckx

  Wat een hoop zever hier! De jagerij veranderd niets aan het patrijzen bestand. Verlies van biotoop door verandering in landschap en landbouwmachines die steeds sneller rijden. Daarbij de vele roofvogels die zowat 10jaar in opmars zijn. Dus de jager die uit een klucht patrijzen 2 vogels kan schieten zal daar niet veel aan doen.

 • Filip Catz

  In plaats van zo vol vooroordelen alle jagers te demoniseren, maak eens een praatje met die mensen. Dan zal al vlug blijken dat weinigen meer kennis hebben van de goeie gang van zaken op gebied van wildbeheer. En dat is vaak anders dan wat men op 't eerste zicht denkt.

 • Tom Der Kinderen

  Vos, marter, roofvogel en jager...Wat was nu het enige in het rijtje dat niet paste die op de patrijs jaagt en er bijgevolg uit moet...vraag het aan een kind van 5jaar juist ja...Durft dat voorzitterke voor het oog van de camera eens meegaan op tocht langs de huizen van sommige Jagers , excuseer kwekers van “Wilde” fazanten en kleine herten die ze dan loslaten. Kben zeker dat ze een lidkaart dragen. Dit zou toch een mooi programma worden?

 • Fonz Ooms

  WAT is er nu plezant aan om een levend wezen, dat ook maar één keer leeft, dood te schieten ? Teveel van dit, teveel van dat, maar zeker ook teveel mensen, en ook teveel jagers. Dood schieten dan maar ?

 • Kristof Van Dam

  "Een paar uitzonderingen", hier schieten ze er elke week lustig op los en zo weet ik nog wel enkele locaties hier in de buurt. Dieren doden om te overleven, jagers doen het in deze tijd voor de sport. In de warenhuizen worden tonnen voedsel weggesmeten, dus om te overleven moeten ze het zeker niet doen.