Jager stopt arm in keel grizzly: "Plots herinnerde ik me advies van oma"

Chase Dellwo: "Plots herinnerde ik me een artikel dat mijn oma me had gegeven. Er stond dat grote dieren een slechte slikreflex hebben, waardoor ze er niet tegen kunnen als je iets in hun keel propt".
AP Chase Dellwo: "Plots herinnerde ik me een artikel dat mijn oma me had gegeven. Er stond dat grote dieren een slechte slikreflex hebben, waardoor ze er niet tegen kunnen als je iets in hun keel propt".
Een jager in Great Falls in de Amerikaanse staat Montana heeft het voorbije weekend een aanval van een grizzlybeer afgeweerd doordat hij zich een advies uit een oud tijdschriftenartikel herinnerde. Hij stak zijn hand in de keel van het dier, waarop de beer geschrokken terugdeinsde en ervandoor ging. De jager beklemtoont dat de beer geen schuld treft. Dat meldt de Amerikaanse krant Great Falls Tribune.

De 26-jarige Chase Dellwo kwam tijdens een jachtpartij onverwacht oog in oog te staan met een 180 kilo zware mannetjesgrizzly. Dellwo liep in de bedding van een beek, waar de beer lag te slapen en door Dellwo werd gewekt. Volgens Dellwo hadden ze elkaar niet gezien door het slechte weer en de harde wind. Ze schrokken van elkaar, de beer sloeg meteen toe en beet Dellwo in zijn hoofd en been.

"Hij liet me los maar zat nog bovenop me en brulde luider dan ik ooit had gehoord". De beer beet de man ook in zijn been en gooide hem de lucht in. Toen het dier naderde om weer toe te slaan, herinnerde Dellwo zich plots het advies uit het tijdschrift. "Mijn oma gaf me dat artikel lang geleden. Er stond dat grote dieren een slechte slikreflex hebben, waardoor ze er niet tegen kunnen als je iets in hun keel propt. Dus stak ik mijn rechterarm in zijn keel". Het werkte en de beer zette het op een lopen. Dellwo liep naar zijn broer, die wat verderop aan het jagen was, en die bracht hem naar het ziekenhuis. Hij kreeg hechtingen op zijn hoofd en in zijn gezicht. "Ik wil dat iedereen weet dat de beer geen schuld treft. Hij was net zo bang als ik", besluit Dellwo.