Jager die leeuw Cecil doodde blijkt Amerikaanse tandarts

Walter Palmer (rechts) met een neushoorn die hij schoot in Zuid-Afrika.
rv Walter Palmer (rechts) met een neushoorn die hij schoot in Zuid-Afrika.
De jager die de populaire leeuw Cecil doodschoot in een natuurpark in Zimbabwe is een Amerikaanse tandarts. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Eerder werd gezegd dat het om een Spanjaard ging.

Leeuw Cecil werd op 1 juli met een pijl en boog doodgeschoten, gevild en onthoofd in het Hwange National Park in Zimbabwe. Cecil was erg populair bij de bezoekers van het park omdat hij niet bang was van de toeristen en menselijk gezelschap leek te waarderen. "Hij viel nooit iemand lastig. Hij was een van de mooiste dieren om naar te kijken", zei Johnny Rodrigues, het hoofd van het Conservation Task Force van Zimbabwe.

De dood van het dier lokte internationaal protest uit, waarna de zoektocht naar de moordenaar begon. Volgens de Britse krant The Telegraph is de schuldige een zekere Walter Palmer, een tandarts uit Minnesota. Palmer zou 50.000 euro hebben neergeteld om de bekendste leeuw van Zimbabwe om te leggen.

De identiteit van de jager werd door twee onafhankelijke bronnen bevestigd aan The Telegraph, dat ook een kopie van de jachtvergunning kon bekijken.

Leeuw Cecil.
Bryan Orford/YouTube Leeuw Cecil.

"Vergissing"

Tijdens de jacht werd Cecil met behulp van lokaas uit het nationale park gelokt en neergeschoten met pijl en boog. De volgende dag werd hij door de jagers gewond teruggevonden en afgemaakt, waarna hij werd gevild en onthoofd.

Volgens de jagers, die hun trofee de volgende dag meldden aan het management van het park, was er sprake van een "vergissing". De eigenaar van het land naast het nationale park, een zekere Honest Mpfofu en jager Theo Bronkhorst zijn aangeklaagd en moeten op 6 augustus voor de rechter komen om zich te verantwoorden voor stroperij. Noch Bronkhorst noch de landeigenaar hadden een vergunning voor het doden van de leeuw.

Bronkhorst, die de Amerikaanse tandarts begeleidde, was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het feit dat het om een bekende leeuw ging. "Het was een magnifieke, volwassen leeuw. We wisten niet dat het om een bekende leeuw ging. Ik had een vergunning voor mijn cliënt om een leeuw met pijl en boog te schieten in het gebied waar het dier geschoten is", verklaarde Bronkhorst.

Het is verboden om een dier op het grondgebied van het park te doden en om 's nachts te jagen. Bovendien had de leeuw een halsband om, die de jagers tegen de regels in na zijn dood verwijderden.

Palmer omschrijft zichzelf op zijn website als gehuwde vader van twee, met een voorliefde voor buitenactiviteiten. "Wanneer hij niet in zijn praktijk is, vind je dr. Palmer overal waar hij actief kan blijven en wilde dieren kan observeren en fotograferen", klinkt het verder.

Palmer is een ervaren jager, aldus Guiseppe Carrizosa, een professionele jager uit Madrid. "Hij kwam vier of vijf jaar geleden naar Spanje om met ons te jagen", vertelt hij aan The Telegraph. "Hij was een heel goede schutter."

Op een jachtblog zijn foto's te zien van Palmer met onder meer het kadaver van een enorm luipaard. Op de vraag van The Telegraph om een reactie, kwam geen antwoord.

Walter 'Walt' Palmer met een luipaard dat hij schoot met pijl en boog.
rv Walter 'Walt' Palmer met een luipaard dat hij schoot met pijl en boog.

'Het was een magnifieke, volwassen leeuw. We wisten niet dat het om een bekende leeuw ging'

Theo Bronkhorst, jager die Walter Palmer begeleidde