Jagen op leeuwen opnieuw toegestaan in Zimbabwe

Leeuw Cecil in 2012.
PHOTO_NEWS Leeuw Cecil in 2012.
Zimbabwe heeft het jachtverbod buiten het nationale park Hwange na tien dagen alweer deels opgeheven. Het verbod om daar op groot wild te jagen was uitgevaardigd, nadat leeuw Cecil net buiten het park bij een jachtpartij was gedood. Het verbod geldt nog wel voor het boerenland waar Cecil zijn laatste adem uitblies en andere gebieden waar illegaal werd gejaagd.

De dood van Cecil leidde tot internationale verontwaardiging. De president van Zimbabwe, Robert Mugabe, legt de schuld van de veelbesproken dood van de leeuw bij zijn eigen bevolking. Burgers hadden het roofdier als een van de "natuurlijke rijkdommen van het land" moeten beschermen. "We hebben levende wezens gekregen. Ook Cecil de leeuw is van jullie. Deze dieren moeten niet worden doodgeschoten met een geweer of een pijl."

Cecil genoot bescherming in het nationale park, maar zou naar buiten zijn gelokt en gedood. Bij de illegale jacht verwondde de Amerikaanse tandarts Walter Palmer het dier met pijl en boog voordat het werd doodgeschoten.

De Zimbabwaan Theo Bronkhorst wordt beschuldigd van het organiseren van de illegale jacht en moet terechtstaan. Zimbabwe wil dat de Verenigde Staten de tandarts uitleveren zodat hij kan worden berecht voor stroperij.

Zimbabwaans president Robert Mugabe.
AP Zimbabwaans president Robert Mugabe.