Italiaans protest redt mastiff Iceberg van dodelijk Deens spuitje

Hond Iceberg stond op het punt om een spuitje te krijgen. Hij werd gered dankzij Italiaanse protesten.
Twitter/Rinaldo Sidoli Hond Iceberg stond op het punt om een spuitje te krijgen. Hij werd gered dankzij Italiaanse protesten.
De Italiaanse hond Iceberg is op het nippertje gered van een spuitje. De Argentijnse Mastiff woont met zijn baas Giuseppa Perna in Denemarken waar hij een andere hond aanviel. Voor de Deense wet maakte dat de hond gevaarlijk en moest hij worden afgemaakt. Dankzij Italiaanse protesten, blijft de viervoeter toch leven.

Meer dan 375.000 mensen tekenden de petitie waarin de Deense autoriteiten werden opgeroepen om de witte hond naar huis te brengen. Zijn baasje Perna, een chef, realiseerde zich bij zijn verhuizing naar het Scandinavische land niet dat de Argentijnse Mastiff op de lijst van gevaarlijke dieren staat. De documentatie was goed geregeld, maar toen Iceberg een andere hond aanviel, werd hij in beslag genomen en ongewenst verklaard.

De Italiaanse dierenactivist Rinaldo Sidoli zette zich volop in om de grote hond terug naar zijn eigen land te krijgen. Hij sprak onder meer met de Deense ambassadeur in Italië en kreeg zelfs de zangeres Noemi zover om op te treden voor de ambassade in Rome.

Wet versoepeld

"Ik ben heel erg blij dat we er veel druk op hebben gezet," laat Sidoli weten.  "De Deense ambassadeur heeft me beloofd dat het nu goed komt. Het is fijn dat ze hebben geluisterd naar de stemmen van 375.000 mensen." Zelfs de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken tekende de petitie.

En dat is niet alles. De rel rond de Italiaanse hond heeft de Deense wet rond gevaarlijke honden wat versoepeld. Esben Lunde Larsen, de Deense minister van milieu wil dat viervoeters die zich misdragen geen spuitje krijgen, maar worden uitgezet naar het land van herkomst. De wetsaanpassing wordt na het zomerreces in het Deense parlement behandeld.