Exclusief voor abonnees

Is een viervoeter in huis nog van deze tijd?

Larry, de kat van 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier.
Reuters Larry, de kat van 10 Downing Street, de ambtswoning van de Britse premier.
Van onze kat maken we een huismus. Honden schieten vol stress. En onze konijnen knuffelen we haast dood. Een huisdier hebben veroorzaakt dierenleed én is ook nog eens belastend voor het milieu, stellen experts. Is een viervoeter in huis nog wel van deze tijd?

Onlangs op het terras van een landelijke brasserie, één tafel naast ons. Een meisje komt aangehold en roept het uit. “Mama, ik wil een hangbuikvarkentje!” Ze wijst naar de bijbehorende boerderij. “Kijk hoe schattig ze zijn.” Eén uur later betaalt het gezin de lunch, het minivarken krijgen ze er gratis bovenop. Jolijt alom bij de nieuwe baasjes. Maar, zo gonst het op het terras: wat als dat varkentje straks het huis verbouwt, 100 kilo weegt en de strakke tuin tot een modderpoel omwroet? Hoe schattig is het dan nog? En welk lot is het dier dan beschoren?

Meer dan ooit zien we onze viervoeters als een volwaardig lid van het gezin, bemerken experts. Maar nu we met zijn allen meer wakker liggen van dierenleed dringt ook deze ethische vraag zich op: is het wel nog van deze tijd om een huisdier te houden? En hoe gemeen is dat eigenlijk voor die beesten zelf?

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis151 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Ik heb een hond, ik heb altijd huisdieren gehad. ik hou van dieren. Toch is het dierenleed niet te overzien tegenwoordig. Ze zijn zoals zoveel wegwerpartikelen. Er is te veel geld mee gemoeid. Ik zou met alle plezier het voorrecht om een huisdier te hebben opzeggen moest men mij voor de keuze stellen " geen huisdier, geen dierenleed ". Want een voorrecht dat is het.

 • Jan Rodrigus

  ze zouden beter een artikel schrijven, is meer dan 1 kind maken nog van deze tijd

 • Gino Denil

  Katten en honden zijn al duizenden jaren gedomesticeerd. Daarom zijn het dan ook huisdieren. Zouden die nog wel overleven in de vrije natuur? En de trouw en aanhankelijkheid van een huisdier is iets waar de mens nog wat kan van leren.

 • Georget PAPPENS GEORGET

  As het blijft bij hond of kat, steeds een aanrader. Voor ons een huisgenoot, voor de kleinkinderen een speelgenoot en voor de bezoekers een vriend, als het om een hond gaat.

 • Marc Vernimmen

  En als je graag een uurtje , dagje of een week weg wil zijn er ook heel goede opvang Honden hotel de Hondendroom is er zo 1 in Zoersel