Is dit kunst? Video van levend verbrande kippen ontlokt woede van dierenliefhebbers

Abdel Abdessemed (Twitter @KulalHaznevi)
Een bizar kunstwerk verhit de gemoederen in Frankrijk. Het werk toont videobeelden van kippen die aan hun poten zijn opgehangen en levend verbrand worden. Kunstenaar Adel Abdessemed zegt dat een speciaal product gebruikt werd om elk mogelijk leed te vermijden.

Hedendaagse kunst is vaak bedoeld om de toeschouwer te choqueren. Dat is waarschijnlijk ook wat de Frans-Algerijnse kunstenaar Adel Abdessemed wil doen in het Museum van Hedendaagse Kunst in Lyon (MAC Lyon). Een van zijn werken in een tentoonstelling die vorige week startte, toont een onophoudelijke lus met videobeelden van kippen die zijn opgehangen en levend verbrand worden.  Dierenliefhebbers zijn gechoqueerd. "Dit is pure mishandeling", klinkt het. 

Het museum heeft al gereageerd op de kritiek. "De video is gemaakt in Marokko door technici die gespecialiseerd zijn in dit soort effecten. Ze maken gebruik van een speciaal product. De kippen zouden slechts drie seconden aan het effect zijn blootgesteld, onder strikte controle van de technici en de kunstenaar om elk mogelijk leed te vermijden." Het museum wijst er ook op dat het werk op voorhand duidelijk is aangekondigd en dat bezoekers die de beelden niet wensen te zien, ze makkelijk kunnen vermijden. De kunstenaar zou het product overigens ook op zichzelf gebruikt hebben voor het werk 'Je suis innocent'.

Voor het kunstwerk 'Je suis inoocent' maakte Adel Abdessemed zelf ook gebruik van het speciale effect.
Abdel Abdessemed Voor het kunstwerk 'Je suis inoocent' maakte Adel Abdessemed zelf ook gebruik van het speciale effect.

"Dit is geen kunst, het is wreedheid tegen dieren", klinkt de kritiek. "Of de beelden nu getrukeerd zijn of niet, de kippen zijn ondersteboven opgehangen, worden zo tentoongesteld aan toeschouwers en de vlammen op hun lichamen zijn een een angstaanjagende en traumatische ervaring voor deze bewuste en intelligente wezens." Het museum heeft voorlopig geen plannen om het werk te verwijderen. Het werk wordt normaal gezien nog tot 8 juli tentoongesteld.

Kunstenaar Adel Abdessemed is onder meer ook bekend van het vijf meter hoge standbeeld dat hij maakte van Zinedine Zidane die tijdens de WK-finale van 2006 een kopstoot gaf aan de Italiaan Materazzi, waarna hij met een rode kaart van het veld gestuurd werd. 

Ook dit werk is van de hand van Adel Abdessemed.
REUTERS Ook dit werk is van de hand van Adel Abdessemed.41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Ziekelijke kunst van het mensdom!!!! Walgelijk!!

 • Peter Van de Velde

  Ik vind de woorden ,,kunst en kunstenaar'' wel schromelijk overdreven, tegenwoordig is alles wat niet normaal meer is,,kunst'' . Zieke breinen ja.

 • william Masson

  En wederom zijn er intellectuele idioten hier die dit goed praten.

 • Cynthia Vanoorschot

  In het slachthuis worden ze ook ondersteboven gehangen en zelfs geëlektrocuteerd en word hun keel over gesneden waarna ze in heet water gaan en gepluimd worden. Bedenk dat velen de elektrische schok ook missen en ook dus vaak het mes voor hun keel. Denk dan verder wat er op de rest van de band met hen gebeurd terwijl de nog bij bewustzijn zijn en ondersteboven hangen... (dit is een neutraal antwoord om bij na te denken)

 • Constante Van Planck

  Hoe ziek kan je eigenlijk zijn? Ik ben beschaamd tot de mensheid te behoren.