Inspectie Dierenwelzijn wordt helft groter

thinkstock
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts werft 11 nieuwe medewerkers aan voor de Dienst Dierenwelzijn. De dienst gaat van 19 naar 30 voltijdse krachten, een capaciteitsuitbreiding met 60 procent. Weyts: "Dat is nodig, want sinds Dierenwelzijn op Vlaams niveau wordt uitgebouwd tot een volwassen bevoegdheid, is het aantal meldingen met maar liefst 85 procent gestegen."

Het minste wat je kan zeggen is dat Vlaanderen op de korte tijd sinds de bevoegdheidsoverheveling een duidelijk dierenwelzijnsbeleid op poten heeft gezet. Dat maakt dat mensen ook snel hun weg vinden naar de Dienst Dierenwelzijn.

In 2015 kwamen er maar liefst 3.551 meldingen binnen: een stijging van wel 85 procent. "We zijn het slachtoffer van ons eigen succes", zegt Dierenminister Ben Weyts. "Al zijn de echte slachtoffers natuurlijk de dieren in nood. Zij verdienen het dat elke melding opgevolgd wordt".

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts
Photo News Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts

Meer controles

Weyts heeft ook de controles opgetrokken. Het aantal controles ter plaatse steeg in 2015 naar meer dan 2.000 (23 procent). Per maand worden er nu in Vlaanderen maar liefst 200 dieren in beslag genomen - meer dan 2.300 per jaar (24 procent). Er kwamen 56 procent meer PV's en 154 procent meer waarschuwingen. Het aantal behandelde dossiers steeg met wel 151 procent.

De Dienst Dierenwelzijn krijgt nu versterking. Op vraag van Weyts heeft de Vlaamse Regering een substantiële toename van het personeelsbestand goedgekeurd. Er komen 11 nieuwe medewerkers, waarvan het merendeel bij de inspectie. Het totale aantal medewerkers stijgt van 19 naar 30.