Insectenweek: leg de vliegenmepper maar neer!

Insecten zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit.
Shutterstock Insecten zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit.
Omdat de angst voor insecten nog vaak groot is en om te vermijden dat we al te snel naar de vliegenmepper grijpen, start vandaag de derde nationale Insectenweek. Het tweejaarlijkse evenement voorziet dit jaar honderd activiteiten over heel België om kennis te maken met al die nuttige insecten.

Het doel van de Insectenweek is het respect voor deze kleine dieren te vergroten, want ze bevolken de aarde al 400 miljoen jaar en zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit. Insecten zijn onontbeerlijk voor de bestuiving van groenten en fruit, helpen soms moorden oplossen, kunnen drugs en explosieven opsporen en verminderen de inzet van insecticiden omdat ze zelf schadelijke insecten bestrijden.

Uit onderzoek blijkt echter dat sommige insectenpopulaties er zorgwekkend snel op achteruit gaan. Mensen moeten insecten dus snel beter leren kennen en ze leren beschermen.

De meer dan 100 activiteiten die zich over heel België verspreiden zullen de bezoeker onderdompelen in de boeiende en nuttige wereld van de insecten. Zo is er de activiteit "op leven en dood", waar het raakvlak tussen erfgoed op een begraafplaats en biodiversiteit ontdekt wordt.

Vandaag tijdens de openingsdag staat er in het park naast het Museum voor Natuurwetenschappen een inventarisatie van de fauna en flora op het programma die gratis open is voor iedereen. 

Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.insectenweek.be
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kurt Winkelmans

    Stoppen met de verkoop van pesticiden aan de partikulier. Wanneer je insecticiden moet gebruiken op je eigen geteelde groenten kan je ze beter gaan kopen. Ga de uitdaging aan en teel biologisch. Maak van je tuin een microbiotoop voor fauna en flora ipv steriele tuin. Verbeter de wereld begin bij jezelf