Indonesië doet "drakeneiland" Komodo jaar lang op slot

Komodovaranen
Komodovaranen
Indonesië zet zijn "drakeneiland" Komodo een jaar lang op slot. Het eiland ten oosten van Bali, waar duizenden komodovaranen hun thuis hebben, blijft in 2020 in principe een volledig jaar verboden gebied voor toeristen. Dat heeft de regering in Jakarta laten weten.

Reden is de bescherming van de dieren, die zeldzaam zijn en vaak de "laatste draken ter wereld" genoemd worden. Op Komodo is er al een Nationaal Park. Vorige week werd een poging verijdeld om 41 komodovaranen uit het land te smokkelen.

De dieren worden tot drie meter lang en meer dan 70 kilogram zwaar. De grootste hagedis ter wereld doodt dieren op een bijzondere manier, met gif dat ook dodelijk is voor de mens. Maar ondanks hun vrij agressieve reputatie zijn aanvallen op mensen zeldzaam. Vanwege hun donkere verschijning worden de varanen ook Komodo-draken genoemd. Er leven er zo'n 5.000 op het eiland.

Momenteel bezoeken ongeveer 10.000 mensen per jaar Komodo. Van de sluiting zou gebruikgemaakt worden om nieuwe bomen aan te planten.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roy van Broekhuizen

    Pas geweest in October 2018, fantastisch!

  • gustaaf carpels

    Heel goed nu nog extra bewaking tegen de ontvoerders.

  • Filip De Bakker

    goed zo!