In Polen gestrande tijgers op weg naar beter bestaan in Spanje

Samson is een van de tijgers die tijdelijk werd opgevangen door de zoo van Poznan.
AFP Samson is een van de tijgers die tijdelijk werd opgevangen door de zoo van Poznan.
Vijf van de negen tijgers die ternauwernood een helletocht door Europa overleefden, zijn gisteren op weg gegaan naar een nieuw onderkomen in een dierenopvang in Spanje. De dieren hebben de afgelopen weken in Poolse dierentuinen kunnen aansterken en worden overgebracht naar Primadomus in Villena, de Spaanse vestiging van de Nederlandse Stichting AAP, waar exotische dieren worden opgevangen.

Een woordvoerder van een dierentuin in Poznan, waar een aantal tijgers verbleef, stelt dat de tocht tussen de 24 en 30 uur vergt. De dieren zijn verdoofd en worden vervoerd in een verwarmde vrachtwagen met voldoende ruimte om te bewegen. 

Tijdens het inladen van de tijgers bleken twee dieren niet te slapen, ondanks hun verdoving. "Toen het team het hok inging om de dieren eruit te halen, tilde een van de tijgers zijn hoofd op. Dat waren spannende momenten. Maar alles is veilig verlopen", aldus de woordvoerder.

Directeur David van Gennep van Stichting AAP en een Nederlandse dierenarts gaan mee om het transport te begeleiden.

De dieren waren eind oktober onder erbarmelijke omstandigheden onderweg van Italië naar de Russische republiek Dagestan, waar ze waarschijnlijk in een circus zouden belanden. Bij de Pools-Wit-Russische grens werd het transport staande gehouden omdat de benodigde papieren ontbraken. De tijgers bleken uitgehongerd en uitgedroogd. De afgelopen weken hebben Poolse dierenartsen zich over de dieren ontfermd en ze weer op de been geholpen.

Tijger Kan.
AFP Tijger Kan.
Vrouwelijke tijger Softi.
AFP Vrouwelijke tijger Softi.
Tijger Gogh.
AFP Tijger Gogh.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan swaenen

  Mensdom, zo een mooie dieren. Laten waar ze moeten zijn, gelukkig op tijd gevonden en hopelijk gaan ze het beter hebben.

 • ivan DEJONGHE

  zo een prachtige beesten na de zwarte panter

 • myriam michiels

  Hopelijk vergaat het die mooie dieren het beter af in Spanje. Wat een ellende allemaal, dit mag hun leven toch niet zijn. Doen we dit de mensen ook aan ????

 • paul van de velde

  Hopelijk krijgen ze daar een goed leven. Goed te eten en ruimte om hun uit te leven.

 • paul van de velde

  Hopelijk krijgen ze daar een goed leven. Goed te eten en ruimte om hun uit te leven.