Exclusief voor abonnees

In Genève ligt het lot van de olifant in de weegschaal: “Beschermen kost veel geld, het mag ook iets opleveren”

Afrikaanse olifant.
Getty Images/Robert Harding Worl Afrikaanse olifant.
Het aantal Afrikaanse olifanten daalt scherp, maar op een wereldconferentie van 180 landen bepleiten enkele Afrikaanse landen net om de beschermingsregels te versoepelen. Winnen zij het pleit, dan komt de grijze reus nog meer in de verdrukking.

Van rozenhout voor gitaren tot haaienvinnensoep, sommige goestinkjes van de mens duwen wilde planten-en diersoorten tot op of over de rand van uitsterven.

Om dat te voorkomen, hebben 183 landen een internationale conventie ondertekend: CITES. Die regelt sinds 1975 de internationale handel in wilde fauna en flora. Sinds dit weekend zitten die landen samen in Genève op hun driejaarlijkse meeting.

De nood is hoog: meer dan een miljoen soorten zijn met uitsterven bedreigd, waardoor natuurlijke systemen die ons voedsel, schone lucht en water leveren verdwijnen. Van de 56 voorstellen is dan ook een meerderheid gericht op meer bescherming. Voor het eerst komt bijvoorbeeld de bescherming van de bedreigde giraf aan bod.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  En dat moeten dan de zogenaamde beschaafde landen zijn? Zelf heeft bevolking voor 85 % geen werk of een degelijk huis, en nog minder kans om naar school te gaan.Maar oorlog voeren en kinderen verwekken dat doen ze wel graag. En nu de olifant die tenslotte aan het uit sterven die moet het gelach nu betalen. Het moet geld in het laatje brengen voor de regeringen daar. met andere woorden voor eigen zak. Schandalig.

 • Marc Breugelmans

  De mens verstaat niet als je aan fauna en flora raakt hij zichzelf tot as verdelgt.

 • pol van de velde

  Ach, nog ongeveer 500 jaar en de aarde heeft dan geen last meer van de mens, kan herstellen en weer gezond worden. Domste dier dat ooit leeft is de mens, vernietigd zijn eigen nest.

 • Paul Buckens

  Stem een wet die het mogelijk maakt dat al wie een olifant schiet , waar ook, internationaal geseind wordt en in het thuisland of het land waar het misdrijf gepleegd wordt, gestraft wordt en dit met een minimum effectieve gevangenisstraf , zonder mogelijkheid tot klasseren om opportuniteitsoverwegingen.

 • Lieven Cleymans

  Geen nood de mens zal pas stoppen als het te laat is . Fauna, flora, klimaat, alles moet wijken voor winstbejag, voor geld en macht . We gaan recht op de afgrond