In bijna alle onderzochte Vlaamse mezennesten zitten pesticiden: "Dit is zorgwekkend"

(Archieffoto)
David Legreve (Archieffoto)
Velt vzw en Vogelbescherming Vlaanderen zijn verrast door het hoge aantal pesticiden die ze hebben aangetroffen in dode mezen die hun nestkastjes zelfs nog niet hadden verlaten. “In totaal troffen we 36 verschillende pesticiden aan in 95 mezennesten”, zegt Geert Gommers, expert Pesticiden bij de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). 

“Dat is zorgwekkend. Vooral omdat de mezen hoogstens twee weken oud waren en nog nooit buiten de nestkast waren geweest.” De onderzoekers vonden onder meer fungiciden (stoffen tegen schimmels), herbiciden (tegen onkruid) en insecticiden (tegen insecten). “Opmerkelijk is dat we in 89 van de 95 onderzochte nesten DDT ontdekten.

Het gebruik van dit insecticide is sinds 1974 officieel verboden in België. “Dat DDT na al die tijd nog steeds in onze omgeving aanwezig is, is zorgwekkend.”

“We worden niet blij van deze resultaten, vooral omdat in bijna alle nesten één of meerdere pesticiden aanwezig zijn”, zegt Gommers. In amper 4 van de 95 onderzochte nesten werden geen pesticiden gevonden. “In één nest vonden we een mix van twee insecticiden en zes fungiciden terug.”

Buxusmot

Vorig jaar kregen Velt vzw en Vogelbescherming Vlaanderen beduidend meer meldingen van ongeruste burgers. Jongen van kool- en pimpelmezen lagen dood in de nestkast. Tezelfdertijd veroorzaakten rupsen van de buxusmot veel schade in tuinen, waarop bestrijdingsmiddelen werden ingezet om dit probleem aan te pakken.

De buxusmot veroorzaakte vorig jaar veel schade in tuinen, waarop veel hoveniers insecticiden inzetten.
iStock De buxusmot veroorzaakte vorig jaar veel schade in tuinen, waarop veel hoveniers insecticiden inzetten.

Om een eventuele link te onderzoeken werd door Velt vzw en Vogelbescherming Vlaanderen een onderzoek opgezet om na te gaan of er residuen van pesticiden terug te vinden zijn in gestorven mezenjongen. De organisaties besloten daarop om afgelopen voorjaar dode mezenjongen te laten testen op de aanwezigheid van pesticiden.

“Of de bestrijding tegen de buxusmot invloed heeft op mezensterfte is met deze cijfers moeilijk te zeggen”, reageert Inge Buntinx, bioloog bij Vogelbescherming Vlaanderen. Daarvoor is verder onderzoek nodig. “Wel vonden we in de mezenlichamen stoffen terug die gebruikt worden in de bestrijding tegen de buxusmot, naast pesticiden die een hoog risico voor vogels inhouden”, besluit ze.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nathalie Bogaert

  De mens vernielt zijn eigen habitat

 • Claudia Rosseel

  Ik vermoed dat veel particulieren stevig spuiten op elk beestje dat ze zien. Dat is ook het standaard advies in het lokale tuincentrum, dat geld verdient aan dat gespuit.

 • guido vermeyen

  Wel als die pesticiden legaal blijven zal het niet verbeteren....en de Belg weet altijd raad, Nederland is op dit gebied even laks, of lakser dan België, geen vergif in België, dan maar naar Nederland...vergif voor mollen in België niet meer te koop ? Hopla naar Nederland....zo zit het helaas in elkaar, dankzij Schauwvlieghe, die liever lui dan moe is om dit probleem op te lossen, en haar opvolger is al even lui op dit gebied.

 • Jan Dekoninck

  Er bestaat een biologisch middel tegen buxusmot maar dat is alleen erkend voor professionele gebruikers ( tuinaannemers bvb) , ongezonde chemische insecticiden mag iedereen gebruiken. Wat voor een beleid hebben we hier in België???

 • anna vandenberg

  De gevolgen van de perfecte tuin die thuis hoort in de schone schijn maatschappij. Als er een onkruidsprietje staat halen ze hun spuitbus boven. Wieden kennen ze niet. Op onze buxus zit geen rups. Elke morgen zoeken mussen en mezen naar rupsen in de buxus. Nadien nestelen ze zich tussen de wilgen in ons kippenhok. Veel natuurmiddeltjes helpen tegen insecten op bloemen en planten, oa look tegen bladluizen op rozen en kamperfoelie, koffiegruis en geplette eischelpen tegen slakken, netelgier enz.