Hubertus Vereniging Vlaanderen schrijft open brief naar alle jagers: “Wie de wet niet volgt, hoort niet thuis in het moderne jagen”

Wolvin Naya.
Instituut voor Natuur en Bosonderzoek Wolvin Naya.
Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenbehartiger van de jachtsector, roept alle jagers op om de wet te respecteren. "Wie de wet niet volgt, hoort niet thuis in het moderne jagen", schrijven voorzitter Rudi Van Decraen en directeur Geert Van den Bosch in een open brief naar alle jagers. Ze doen dat naar aanleiding van de mogelijke dood van wolvin Naya.

De laatste beelden van wolvin Naya dateren van eind april. Sindsdien werd ze niet meer op camera gezien en het mannetje August is ook gestopt met het aanbrengen van voedsel. Het Natuurhulpcentrum en Welkom Wolf vermoeden dat de wolvin door jagers werd doodgeschoten.

‘Ongemakkelijke waarheid’

"De verdwijning van Vlaanderens bekendste wolvin benadrukt een ongemakkelijke waarheid: de jagerij kampt met een negatief imago en moet dat maar eens durven toegeven", schrijven Van Decraen en Van den Bosch in de open brief.

"Zelfs al ontbreekt iedere vorm van bewijs, en lijkt enige voorzichtigheid geboden in het trekken van staalharde conclusies omtrent de daders, dan nog verdenkt iedereen spontaan de jagers. Wat de sector ook aan tegenkantingen opwerpt, het oordeel bij een groot deel van de publieke opinie luidt bij voorbaat: schuldig. Dat moet aan het denken zetten: hoe komt dat?”

Degene die de wolvin eventueel om het leven bracht, moet de juridische en strafrechtelijke gevolgen dragen van zijn illegale actie. Werkelijk niets kan de daad vergoelijken

Drama

Het verdwijnen van Naya is een drama, benadrukt de vereniging. "Degene die de wolvin eventueel om het leven bracht, moet de juridische en strafrechtelijke gevolgen dragen van zijn illegale actie. Werkelijk niets kan de daad vergoelijken." Hubertus Vereniging Vlaanderen zal zich burgerlijke partij stellen indien de dader bekend is. Tegelijk roept de organisatie zijn leden op, en vooral degenen actief in en rond het wolvengebied, om elke mogelijke bruikbare tip over te maken aan Natuurinspectie.

Lees ook: Premie voor gouden tip over wolvin Naya opgetrokken tot 30.000 euro

Introductie van nieuwe wolf

Volgens de Hubertus Vereniging heeft de jager een uitzonderlijke positie. "Een jager is een burger die met een vuurwapen mag rondlopen en die rechtstreeks oogst uit de natuur. Die positie komt met rechten en plichten. In het geval van de wolf komt dat neer op constructief samenwerken met de bevoegde instanties. Al wil de jagerij, in tegenstelling tot het uitreiken van een premie voor de gouden tip, eerder een inzamelactie organiseren om de introductie van een nieuwe wolf te bekostigen", luidt het nog.

Toon

Jan Loos van Landschap vzw reageerde al op de brief. "De toon van de brief is eindelijk wat die moet zijn. De twee kopstukken roepen alle jagers op om mee te werken aan het onderzoek van de Natuurinspectie naar de verdwijning van wolvin Naya", aldus Loos.

"Op het einde van de brief slagen de twee kopstukken er echter in om alle positieve aspecten van de brief in één ruk van tafel te vegen door te stellen dat ze 'een inzamelactie willen organiseren om de introductie van een nieuwe wolf te bekostigen'. Alsof dat niet illegaal is. Opnieuw suggereren ze dat de Vlaamse wolven Naya, Roger en August eerder ook al zijn uitgezet, terwijl er hard wetenschappelijk bewijs bestaat dat elk van de drie wolven via Nederland uit Duitsland is gekomen en dat ze dus op een 100 procent natuurlijke manier Vlaanderen bereikten", zegt Loos.

Bekijk ook: Wolvenexperts: “Naya en haar welpen zijn gedood door jagers”

Bekijk ook: Schokkende dreigberichten over wolvin Naya gelekt

Bekijk ook: Laatste beelden van drachtige Naya vrijgegeven
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toni van belle

  Woon nu al 5 jaar in de buiten. Het eerste jaar zat mijn veld vol met fasanten. Lees 10 tal... Nu 5 jaar verder zitten er geen meer... Hetzelfde geldt voor hazen...al 1 jaar geen meer gezien. Wat ik wel alle dagen zie is 14 reigers. Jawel 14! Stuks die elke dag verzamelen aan mijn vijver. En die telkens als ze een kuikentje zien van een eend of andere vogel ze met plezier naar binnen spelen. Vandaar dat ik ook geen wilde eenden meer zie... Maar een reiger is beschermd door de mens. Erg!

 • Janna Boonstra

  Jagen is alleen een achterlijke sport. Heeft totaal niets te maken met fauna beheer.

 • MYRTHE PASS

  De jagerij is voor dierenliefhebbers altijd negatief geweest. De mens moet zich niet het alterego aanbinden de macht te hebben om te mogen beslissen over het leven/de dood van dieren. Laat het aantal dieren in de natuur zelf voor elkaar zorgen en beslissen! De mens hebben zij niet nodig. Hoe kan die jager nog empathie voor mensen hebben, als ze het al niet voor dieren hebben? Pumba, de zebra van Duitsland, keek ook met lede ogen naar de jager en hij schoot tweemaal op het getalenteerd ezeltje?!

 • Paul Vanmaldeghem

  Wij hebben hier jagers die gespecialiseerd zijn in nachtelijke jachtpartijen onder de hoede van politiek en een stekeblinde politie die altijd "net" iets te laat komt om de vaststelling te doen of te betrappen. Toch wel heel vreemd...