Hoogst uitzonderlijk: weer walvis gespot aan onze kust

KBIN/BMM
Er werd vandaag opnieuw een walvis gespot aan onze Belgische kust. Waarnemers konden vanuit een toezichtsvliegtuig van KBIN/BMM ter hoogte van de Middelkerkebank een bultrugwalvis digitaal vastleggen. Dat levert een hoogst uitzonderlijk en indrukwekkend plaatje op. Vorige maand zwom er ook al een dwergvinvis in de Noordzee voor Duinkerke.

Het gaat om een jong dier dat er volgens de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) vrij mager uitziet. Wat de bultrug er deed is niet duidelijk. Mogelijk was het op zoek naar voedsel, want er waren volgens Haelters ook een aantal grote scholen vissen in de buurt.

Het dier bevond zich op een elftal kilometer van de kust. Door een gebrek aan wind, zal het naar alle waarschijnlijkheid niet aanspoelen, maar Haelters maakt zich toch zorgen. "We hebben ook veel plastic gespot. Bovendien kan het nieuws veel plezierboten of speedboten aantrekken, terwijl de bultrug weinig drukte of lawaai kan verdragen", aldus Jan Haelters van de BMM. Er werd ook een informatiebericht gestuurd naar alle schepen in de buurt om voorzichtig te zijn.

Uitzonderlijk
Het is vrij uitzonderlijk dat een bultrug gespot wordt. Op 5 maart 2006 spoelde een bultrug aan op het strand van Nieuwpoort. De enige lévende bultrug die waargenomen werd voor onze kust, werd gefilmd door een geoloog van G-Tec. Hij zag de walvis op 9 maart 2011 nabij het windmolenpark aan de Thorntonbank, zo'n 25 km voor Zeebrugge. Het betrof toen een jong dier van zo'n tien meter lang.

Tijdens het laatste decennium worden opvallend vaak bultruggen waargenomen in de zuidelijke Noordzee, wat kan wijzen op een gebrek aan voedsel in het noorden en/of een grotere populatie.

Bultruggen zijn enorme zeezoogdieren. Volwassen exemplaren kunnen 18 meter lang worden en halen een gewicht van maximaal 40 ton. Ze reizen per seizoen zo'n 16.000 kilometer en zijn gekend voor hun grote sprongen boven het wateroppervlak, aldus natuurbericht.be .