Hondjes achtergelaten in Nederlands winkelcentrum niet ver van Belgische grens: “Nou ja, fijne kerst”

Achtergelaten hondjes in het winkelcentrum van Waalwijk.
Facebook/JosvanderWou Achtergelaten hondjes in het winkelcentrum van Waalwijk.
In een winkelcentrum in het Nederlandse Waalwijk, op een half uurtje rijden van de Belgische grens, heeft iemand gisterenavond twee kleine hondjes achtergelaten. Beveiliger Jos van der Wou trof de twee beestjes aan bij zijn sluitingsronde en belde de politie.

“Ik wilde gaan afsluiten toen ik gepiep en gejank hoorde”, doet beveiliger Jos zijn verhaal. Hij is een dag later nog altijd verontwaardigd. Samen met medewerkers van de aangrenzende winkels vond hij de hondjes achter een vuilnisbak, naast de Zeeman. “Ze zaten met de riemen aan elkaar vastgeknoopt. Ik vond het heel sneu en wilde ze in veiligheid brengen. Ze waren erg angstig. Maar wel heel lief.”

Opzet

Omdat de hondjes op uitgerekend die plaats zijn gevonden, denkt de bewaker dat er opzet in het spel is. Ze zaten immers precies buiten het zicht van de beveiligingscamera’s. Ook op beelden van camera’s in de buurt is niets te zien. “Ik heb anderhalf uur aan camerabeelden teruggekeken. Maar er is niets te zien”, aldus Jos. Hij denkt dat iemand de beestjes vlak voor 18.00 uur, sluitingstijd, achter de vuilnisbak heeft geknoopt. Op dat moment was het al erg rustig, en kon het onopgemerkt gebeuren.

De betrokken bewaker heeft zich het eerste uur over de diertjes ontfermd. Via de politie kwam hij in contact met de dierenambulance in Tilburg, die de beestjes uiteindelijk naar het asiel in Waalwijk heeft gebracht. Daar is geprobeerd de chip uit te lezen. Maar helaas: het witte hondje had geen chip, het grijze was geregistreerd in het buitenland. Daar konden ze volgens de beveiliger in het asiel niets mee. 

De beestjes zijn een beetje bang, maar doen het goed in het dierenasiel, laat Leidi van Mook van het asiel weten. Zij heeft de beestjes opgevangen en te eten gegeven. Ook heeft ze ervoor gezorgd dat de gevonden hondjes op vermissingssite Amivedi kwamen te staan.

“We zijn nog gesloten, misschien dat daarom niemand zich nog heeft gemeld”, zegt ze vanochtend. “Maar als ik mijn hondjes kwijt was, had ik hoe dan ook een voicemail ingesproken.” Dat is niet gebeurd, wat haar vermoeden sterkt dat het inderdaad om een dumping gaat.

Als de eigenaar zich niet meldt, blijven de honden in elk geval twee weken in het asiel. Daarna kunnen ze worden geadopteerd. Van Mook hoopt dat het niet zo ver komt. “Maar we moeten afwachten. We geven het publiciteit, meer kunnen we niet doen.”

Bekijk ook:
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul maene

  in geval van dumping kan je enkel medeleven hebben met de "dumpers" want het zijn individuen die mentaal een heel stuk achterop hinken en waarschijnlijk niet beter weten maar voor mij mag je er dierproeven op doen i.p.v. op dieren want ze zijn een schande voor onze maatschappij!

 • Mark De vos

  Ze werden gelukkig niet verdronken of in een bos aan een boom gebonden met dit koude weer. Maar hij of zij had natuurlijk ook gewoon naar het asiel kunnen gaan. Wss te laf ervoor uit te komen dat hij ze niet meer kon of wilde houden.

 • Juliette Francois

  Ik hoop dat de dutskes samen mogen blijven en een warm gezin vinden.

 • Bruno Duysburgh

  Veel mensen zijn de vriendschap van een dier niet waard!

 • kevin peeters

  Triestig gewoon.