Honderden prijsduiven verdwijnen mysterieus boven Britse Bermuda Driehoek

REUTERS
De duivensport staat voor een raadsel. Honderden prijsduiven verdwijnen in het niets tijdens hun vlucht door het Britse luchtruim. Ligt de schuld bij gsm-gebruikers, antiterreursatellieten of is er iets anders aan de hand?

Enkele dagen geleden werden meer dan 200 duiven losgelaten in Thirsk. Ze moesten huiswaarts vliegen naar hun eigenaars op de grens met Schotland, zo'n 370 kilometer verderop. Een korteafstandsvlucht dus en toch kwam 95 procent van de duiven nooit aan. Slechts veertien van de 232 duiven hebben de weg naar huis gevonden. Het is één van de meest opmerkelijke gevallen, maar zeker geen geïsoleerd incident. Duivenmelkers hebben maar zelden zo'n ernstige verliezen meegemaakt. Doorgaans komen één of twee duiven niet thuis, maar nu gaat het over twintig tot dertig tegelijk.

Alle verdwenen duiven moesten op hun route langs hetzelfde traject passeren, een hoekje in het noordoosten van Engeland. Hierdoor wordt er natuurlijk al van een soort Bermuda Driehoek voor duiven gesproken. "Ik ben dit jaar al 35 van mijn 120 jonge duiven verloren", zegt Keith Simpson in de Daily Mail. "Normaal verlies je één of twee duiven per vijftig die je laat racen. Ik ken een kerel die liefst veertig vogels verloor in één wedstrijd." De duiven hebben natuurlijk niet alleen een emotionele waarde, sommige prijsbeesten zijn behoorlijk duur.

Enkele duiven zijn al zeker om het leven gekomen. Zo werden 24 dode vogels op een olieplatform in de Noordzee aangetroffen.

REUTERS
REUTERS
REUTERS

Terreurdreiging
Om hun verdwijning te verklaren, moeten we eerst nagaan hoe de duiven er anders in slagen om blindelings hun weg te vinden. Volgens professor Charles Walcott van de Amerikaanse universiteit Cornell gebruiken de vogels twee navigatiemiddelen: de zon en magnetische velden van onze planeet. Voorts worden reukzin, geluiden van lage frequentie en seismische bewegingen wel eens als mogelijke uitleg gegeven.

Natuurlijk kunnen ook duiven verdwalen, maar door de grote aantallen moet er een andere verklaring zijn. Er wordt met een boze blik naar RAF Menwith Hill gekeken, een basis in Yorkshire die informatie verschaft aan de Britse en Amerikaanse regeringen. Sommige tongen beweren dat de basis meer onzichtbare stralen dan gewoonlijk uitzendt door de verhoogde terroristische dreiging tijdens de Olympische Spelen in Londen. Een andere theorie noemt gsm-gebruik als boosdoener en enkele kenners schrijven de verdwijningen toe aan astronomische invloeden. "Sommige mensen zeggen dat je veel vogels verliest wanneer de zon en de maan samen aan de hemel verschijnen", zegt Simpson.

REUTERS
 
Sommige mensen zeggen dat je veel vogels verliest wanneer de zon en de maan samen aan de hemel verschijnen
Keith Simpson
REUTERS
REUTERS

Slechte zomer
Misschien is er ook een natuurlijke uitleg voor de verdwijningen. Zo zouden de duiven ten prooi kunnen zijn gevallen aan roofvogels, die de laatste tijd opnieuw veel talrijker geworden zijn. Of misschien is het de schuld van de slechte zomer. Duiven zouden immers van regenbuien houden en op die manier meerdere dagen in een regio verblijven zonder nog naar huis te vliegen.

Groot-Brittannië is door de Engelse Bermuda Driehoek weer een raadsel rijker geworden. Al een geluk dat de vogels niet boven het Schotse Loch Ness verdwenen zijn...

REUTERS