Hondenbaasjes opgelet: slakken kunnen je huisdier besmetten met levensbedreigende parasiet

Longwormparasiet kan dodelijk zijn voor viervoeters
Shutterstock Longwormparasiet kan dodelijk zijn voor viervoeters
De longwormparasiet rukt op in België, zo waarschuwt Bayer. Dat is niet alleen een probleem voor moestuinen, maar ook voor honden. Is een viervoeter besmet met de parasiet, dan kan deze infectie in het ergste geval leiden tot de dood van het dier. De honden krijgen de ziekte door in contact te komen met slakken en kikkers of door water te drinken waarin die diertjes leven.

Enkele jaren geleden was de longworm nog onbekend in België, maar uit een onderzoek van de universiteit van Luik blijkt dat de parasiet bij 1 op de 20 honden infecties veroorzaakt. De worm tast de longen en het hart aan, waarbij de ziekte zelfs dodelijk kan zijn. Om mensen bewust te maken van de risico’s, roept de Animal Health-afdeling van Bayer vandaag, 26 juni, uit tot ‘Dag van de gevaarlijke slak’.

“De weinige symptomen zoals hoesten, vermoeidheid en bloedingen zijn niet sluitend voor longworm en blijven in sommige gevallen zelfs uit, waardoor een laattijdige diagnose fataal kan aflopen. De infectie komt vooral voor bij jonge honden, omdat ze nieuwsgierig zijn. Maar in principe kunnen honden van elk ras op elke leeftijd worden getroffen door deze levensbedreigende parasiet via besmette slakken of zelfs hun slijmspoor”, verduidelijkt dierenarts Lena Maes.

Tips

Bayer geeft in een nieuwe sensibiliseringscampagne advies tegen de overdracht van de longwormparasiet door slakken. Door de warme, natte maanden mei en juni zijn die momenteel talrijk aanwezig.

- Gooi uitwerpselen van je huisdier meteen weg, want deze lokken slakken die mogelijk besmet kunnen zijn door longworm. 

Haal de speeltjes van je hond binnen wanneer de avond valt. Zo vermijd je dat slakken - die vooral ’s nachts in je tuin rondkruipen – er een slijmspoor op achterlaten.

- Ververs het water uit de buitenkom twee keer per dag om te vermijden dat je hond zo niet per ongeluk een slak opeet. Zet de bakjes eventueel wat hoger, zodat slakken er minder snel in kruipen.

Wie het vermoeden heeft dat zijn huisdier besmet is, raadpleegt best de dierenarts. Op de site www.slakkendodelijk.be vind je ook meer info over de longwormcampagne van Bayer. De longworm is niet gevaarlijk voor de mens. Er bestaat wel een variant die ook katten ziek maakt.

Vanochtend konden hondenbaasjes een foto laten maken met hun viervoeter in het Dielegembos in Jette. Op elke foto staat de waarschuwing: “Laat dit niet jouw laatste foto zijn”.
© Kris Van de Sande - www.krisv Vanochtend konden hondenbaasjes een foto laten maken met hun viervoeter in het Dielegembos in Jette. Op elke foto staat de waarschuwing: “Laat dit niet jouw laatste foto zijn”.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Dannau

  Peter Janssens dit gevaar is al lang gekend maar is erger geworden door de warmte van de laatste jaren en Benny katten kunnen er ook van sterven, gaten in je longen zijn meestal niet gezond, er zijn ook wormen die lever en nieren opvreten en soms hersens wat bij sommigen niet opvalt.

 • Benny De Keyzer

  Kunnen katten daar ook van sterven?

 • Christine Laevers

  Charmeoffensief van Bayer om slakkenbestrijdingsmiddelen te promoveren ? Bij mij zijn er verschillende soorten slakken tot en met de grote escargot : prachtig beest maar zeldzaam. Verder is de familie egel uitgebreid met 4 jongen. Mijn hond is een beest en geen mens. Moet ik die aan de ketting leggen omdat die af en toe muizen opeet of de poep van kippenkuikens ?

 • Leonarda Van Opbroecke

  Pffff. Seg. Gaat er nu geen dag voorbij of we worden GEWAARSCHUWD. Sinds klein kind hebben wij altijd honden gehad. Tot 3 jaar geleden. Vroeger mochten ze zelfs nog vrij op straat rondlopen. Wel er is bij ons nooit geen enkele hond gestorven aan een besmetting. Allemaal op gezegende leeftijd.

 • Erbert De pus

  Opgelet met te stellen dat dit niet gevaarlijk is voor de mens. Indien het om de rattenlongworm gaat is dit voor de mens eveneens levensgevaarlijk.