Honden verlengen levensduur van hun baasje én bieden onvoorwaardelijke levenslust

Retrievers bieden hun baasjes de meeste gezondheidsvoordelen aan
thinkstock Retrievers bieden hun baasjes de meeste gezondheidsvoordelen aan
Honden zijn niet alleen schattig, maar zijn ook echte beschermengelen. Volgens een Zweeds onderzoek kunnen ze hartaandoeningen en sterftekansen met 20% verminderen. Vooral voor alleenstaanden bieden de viervoeters heel wat levenslust.

Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat honden onze levensverwachting drastisch kunnen verhogen. Het onderzoek werd uitgevoerd op 3,4 miljoen mensen uit de leeftijdscategorie van 40 tot 80 jaar. Uit de resultaten van twaalf jaar onderzoek bleek dat een hond het risico van hartaandoeningen bij zijn baasje tot 23% verlaagt en de kans om te overlijden met 20% terugdringt. Eerdere studies suggereerden al dat honden sociale isolatie en depressie verlichten, beide gekoppeld aan een verhoogd risico op hartziekten en vroege sterfte.

Stress bannen

Hondenbezitters tonen betere reacties op stress (hun bloeddruk en polsslag stijgen niet), hebben een hogere mate van fysieke activiteit en een iets lager cholesterolgehalte. De American Heart Association gaf in 2013 al een verklaring, waarin stond dat het bezit van een hond 'waarschijnlijk' werd geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen.

Tove Fall, hoofdauteur van de nieuwste studie, zegt dat ze hun best hebben gedaan om eventuele verschillen in opleiding, gezondheidstoestand en levensstijl tussen mensen met en zonder honden te vergelijken. Het bezit van een hond heeft volgens de studie vooral een grote positieve impact op alleenstaanden. 

Sociale ondersteuning

"Het lijkt erop dat een hond een vervanging kan zijn voor het leven met andere mensen en zo het risico op sterven doet dalen," zegt Fall. "Honden moedigen je aan om te lopen, ze bieden sociale ondersteuning en ze maken het leven zinvoller. Als je een hond hebt, heb je meer interactie met andere mensen. Als je ziek wordt en je naar het ziekenhuis moet, heb je een grotere motivatie om terug naar huis te gaan wanneer er een hond op jou zit te wachten. "

Het is vanzelfsprekend dat het risico op hartziekten niet vermindert wanneer je vanuit je luie zetel, met je hond op de schoot, een vettige maaltijd eet en ook een speelgoedhond zal weinig effect hebben. De studie van Fall toonde aan dat de meeste gezondheidsvoordelen worden behaald met retrievers of pointers. Tot haar Duitse kortharige pointer vorig jaar stierf, liep ze dagelijks 10 kilometer met haar viervoeter. 

"Zweden heeft een van de laagste percentages aan hondenbezitters in Europa", zegt Fall, die onlangs een nieuwe pup kreeg. "Misschien verhoogt de studie ook hier de acceptatie dat honden belangrijk zijn voor mensen."
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dillien

  Er is maar 1 ding verkeerd aan een hond en dat is de mens, ik heb nog steeds Pekinezen en hun tong hangt nu de helft van de tijd uit hun mond en over laatst vond ik nog foto's van mijn eerste Pekinees in 1972 en zie die had nog een neusje niet overdreven maar zijn gezicht had wat meer diepte, maar de "shoonheidskwekers" hebben dat volledig weggekweekt met de 100% platsmoel en de te grote tong als gevolg, maar het zijn nog allemansvriendjes .

 • Nikki Van Ed

  Ik zou niet meer zonder een hond willen/kunnen! Lang leve de hond

 • Louis Bekaert

  Frans Peeters @ De arme van geest ...,

 • Theo Sechidis

  Blijven prachtige beesten

 • Frans Peeters

  Dat hun baasjes langer leven geen probleem mee maar dat je in de stad niet meer kan lopen of je trapt in een hondendrol daar mag de overheid ook wat meer controle op uitoefenen