Honden toch niet zo snugger als we denken

EPA
Nee, onze trouwe viervoeters blijken niet zo slim als we graag denken. Een onderzoek van de University of Exeter bracht aan het licht dat varkens, chimpansees en duiven op velerlei gebied minstens zo intelligent zijn als honden, en soms zelfs verstandiger.

De wetenschappers doorploegden meer dan 300 papers over de hersenvermogens van dieren om zo honden met andere gedomesticeerde beesten zoals geiten, schapen en varkens, en met carnivoren als wolven, beren, leeuwen en hyena's te vergelijken. Blijkt dat honden er qua cognitieve capaciteiten er zeker niet boven uitsteken en soms ook gewoon het onderspit moeten delven. Zo kunnen dieren als varkens, duiven en chimpansees zich het wat, waar en wanneer van een gebeurtenis herinneren; honden níet. De bekendste aller huisdieren kunnen zichzelf ook niet herkennen in de spiegel, wat chimpansees en dolfijnen wél kunnen.

Er is verder sprake van een "overkwalificatie" van bepaalde talenten van honden, zegt professor Stephen Lea. Hij stelt zelfs dat hij de indruk heeft de sommige onderzoeken opgezet werden net om te bewijzen hoe slim honden wel zijn. "Ze worden vaak vergeleken met chimpansees en elk puntje waarop de hond 'het haalt', wordt uitvergroot tot iets uitzonderlijks", aldus Lea. Maar de professor en zijn team ontdekten dat er heel wat andere diersoorten bestaan die minstens even goed doen als honden.

Chimpansees zijn minstens even intelligent als honden.
REUTERS Chimpansees zijn minstens even intelligent als honden.

Mensen herkennen

Zo moeten geiten, varkens, zeehonden en -leeuwen, en dolfijnen niet onderdoen voor honden in het begrijpen van menselijke aanwijzingen. Varkens kunnen dan weer net als honden mensen herkennen aan de geur, terwijl schapen, duiven en chimpansees dat kunnen op basis van het gezicht. Katten zijn tot hetzelfde in staat via de stem die ze horen, en dat óók al minstens even goed als honden.

Nog andere disciplines waarin honden helemaal niet blijken uit te blinken: het ontwijken van hindernissen of het trekken aan een touwtje om voedsel los te krijgen. De viervoeters botsen voor het eerste op hun gelijke in ezels, muilezels en paarden, en voor het tweede in wasberen, wolven en hyena's. Omgaan met gereedschap? Dolfijnen, chimpansees, reuzenpanda's, Amerikaanse dassen, twee beersoorten en zeeotters zijn daarin minstens even handig als honden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Learning & Behavior.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willem piening

  En als wij van de apen afstemmen zijn wij niet veel slimmer :)

 • Joan (R) Lute (van Luyt)

  Waar honden dan wel weer enorm goed scoren is hun empathisch vermogen. Wij hebben van ons helaas overleden en onze huidige hond al veel meer steun, troost en respect genoten dan van alle mensen samen op de wereld. Onze hond ruikt kwetsuren en pijn en gaat je daar dan ook extra beschermen.

 • Leo Duym

  @David McIntosh, een makkelijk voorbeeld aan van conditionering (leerproces) bij dieren. Van het brood dat een kraai toegeworpen krijgt, belandt nu en dan een stukje in het water(bakje), of de kraai laat bij het wegvliegen ongewild iets van dat brood in een waterplas vallen. Hij pikt het terug op en ontdekt dat het makkelijker te eten is. Naargelang het diersoort speelt instinct en kopieergedrag ook een rol. Denken komt er nooit aan te pas.

 • Gino Denil

  Ben opgegroeid tussen honden. De slimme die afgericht werden voor het leger en de politie. En heb ook altijd katten gehad. Mijn ervaring is dat katten niet alleen zelfstandiger maar ook slimmer zijn. Bovendien heel goed in staat zijn om samen te werken om een doel te bereiken.

 • DIRK VANGOSSUM

  Heel wat mensen zijn ook niet snugger...