Hond sterft na stukje peperkoek: voortaan waarschuwing op verpakking

Peijnenburg Zero
Peijnenburg Peijnenburg Zero
Ontbijtkoekproducent Peijnenburg zet sinds kort een waarschuwing op de verpakking van de 'Zero'-repen. In die producten zit de zoetstof xylitol. Dat kan dodelijk zijn voor dieren. Zo zijn er al verschillende honden gestorven nadat ze een stukje van de peperkoek hadden binnengekregen.

Michelle Prudon uit het Nederlandse Lelystad kwam daar op een heel pijnlijke manier achter. Haar hond Bruno smikkelde van de reep die haar kinderen die middag op de eettafel hadden achtergelaten. 

Toen ze die avond thuiskwam, was Bruno doodziek. Ze bracht hem in paniek naar de dierenarts en had de hoop dat hij wel weer zou opkrabbelen. Drie dagen lang vocht hij voor zijn leven, tevergeefs. 12 juni overleed hij, op 11-jarige leeftijd. "We hebben zo gehuild. De kinderen waren er ook helemaal kapot van. We hadden er geen idee dat dat zo gevaarlijk kon zijn. Dan hadden ze het natuurlijk nooit op tafel laten liggen”, zegt Prudon.

Bruno toen hij nog leefde.
Michelle Prudon Bruno toen hij nog leefde.

Boos 

Boos en verdrietig trok ze aan de bel bij Peijnenburg. Al snel ontdekte ze dat Bruno niet de enige hond was die na het eten van een stukje ontbijtkoek was overleden. Dat weekend was ook een andere hond ziek geworden én overleden.

Peijnenburg was zelf ook hevig van het nieuws geschrokken, weet de hondeneigenaar. Ze boden haar tijdens het telefoongesprek aan om de rekening van de dierenarts van 3.500 euro te betalen en eventueel van een nieuwe hond. Voor dat laatste bedankte ze, maar waar ze wel op inging was het aanbod om een gesprek te hebben met de directeur. 

Waarschuwing

Samen met een andere gedupeerde hondeneigenaar, Carlos van As uit Schiedam, toog ze een paar weken later naar het hoofdkantoor. Van As was vorig jaar al zijn hond Roy verloren nadat die een stukje 'Zero'-ontbijtkoek had opgegeten. De directie beloofde in dat gesprek een waarschuwing op de repen te plaatsen.

Sinds kort staat de boodschap op de producten. Voor Prudon is daarmee de kous af. "Ik kan niet de rest van mijn leven hiermee bezig zijn. We missen Bruno nog elke dag en we hopen dat dit lot andere honden en hun baasjes bespaard blijft."

Van As 
is inmiddels een petitie gestart om meer producenten zo ver te krijgen dat zij op hun verpakkingen waarschuwen voor het gevaar van xylitol.  

Peijnenburg35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Renate Depuydt

  Emiel, dat dacht ik ook. Maar waarschijnlijk hebben die mensen hun beestje laten cremeren, urne erbij,... En dan loopt dat op hoor. Mijn mama heeft daar destijds ook veel voor betaald. Begrijpelijk, tis toch een deel aan uw gezin he. Goed dat de producent aanbiedt om die kosten te vergoeden.

 • emiel wouters

  Als dit al slecht is voor dieren. Hoe slecht is het dan niet voor on,s want zijn wij monster ook geen dieren.

 • Gaston FOUBERT

  Emiel bernaerts, een kat in een bakje bij de dierenarts kost ook 45 euro/dag zonder de medicatie …

 • Jurgen Van Den Bergh

  Een hond moet hondeneten eten.

 • lucien lemahieu

  mensen gaan er ook van kapot, enkel wat trager.