Hond of wolf? Bevroren ‘puppy’ van 18.000 jaar oud verbluft wetenschappers

De ‘puppy’ is quasi perfect bewaard
Kennedy News/Sergey Fedorov De ‘puppy’ is quasi perfect bewaard
In Siberië heeft het ijs het lichaam van een prehistorische ‘puppy’ vrijgegeven. Het quasi intacte dier zou 18.000 jaar oud zijn. De bijzondere vondst zorgt voor heel wat opwinding in de wetenschapswereld want gaat het nu om een hond of een wolf?

Russische wetenschappers ontdekten het lichaam van de (wolfs)hond in de buurt van Jakoetsk, in het oosten van Siberië. De ontdekking werd in de zomer van 2018 gedaan, maar nu pas krijgen we het resultaat van een jaar studie en alle opzienbarende beelden te zien na publicatie van de wetenschappelijke bevindingen in het magazine van de Britse Royal Society.

Met behulp van koolstofdatering konden experts van het Zweedse ‘Centrum voor Paleogenetica’ achterhalen dat de ‘puppy’ al ongeveer 18.000 jaar in bevroren toestand verkeerde. De viervoeter leefde tijdens het pleistoceen. Het diertje zou twee maanden oud geweest zijn toen het stierf. De doodsoorzaak staat nog niet vast.

Het is opvallend hoe goed het dier al die jaren werd geconserveerd door het ijs. Het lichaam verkeert in uitstekende staat. De vacht, neus en tanden in het bijzonder zijn gedurende duizenden jaren heel goed bewaard gebleven in het permafrost.

Verder onderzoek leerde dat het een reutje is. De viervoeter kreeg de naam ‘Dogor’, wat vriend betekent. Wetenschappers meenden in eerste instantie dat het om een hond zou gaan, maar daar ze nu niet meer zo zeker van. Het zou ook het lichaam van een jonge wolf kunnen zijn. Bijkomende DNA-analyse kon daar nog geen uitsluitsel over geven. Indien het met zekerheid een hond blijkt te zijn, dan zou het om het oudste exemplaar ter wereld gaan. “Het is ontzettend fascinerend”, zei wetenschapper Sergey Fedorov. “We wachten in spanning de resultaten van verder onderzoek af.”

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Als ze een grondlaagstaal nemen van de vindplaats kunnen ze via pollen, zaden en ander organisch materiaal mede de leefperiode van het dier bepalen.

 • mike dierickx

  Roger Rymen. Jouw aanname dat je in fossiel materiaal geen dna kan vinden is compleet fout. De halfwaardetijd van DNA is 521 jaar, dat wil dus zeggen dat als de omstandigheden goed zijn het het meerdere miljoenen jaren duurt voor het volledig afgebroken is. Uit de "honden" van goyet zijn 7 unieke dna stalen gewonnen. Trouwens ook zonder DNA kan je veel over een soort leren door enkel naar hun morfologie te kijken.

 • Sobek Wessels

  Dit dier is onmiddellijk bevroren geweest anders was het zo mooi niet bewaard gebleven. Het laatste glaciaal is het Weichselien 115.000j geleden begonnen tot 10.000j geleden dit is in het late Pleistoceen deel van het Kwartair . Wij leven nu in een interglaciaal het Holoceen een warme periode tussen de glacialen . Na deze warme periode zal het terug Koud worden maar dat neemt 1000den jaren inbeslag .

 • Eddy Warburton

  Aan de 'mutatie' te zien, is dit dier de voorvaderen van een hond, een wolf heeft over héél de vormgegeven anatomie een andere skelet structuur. En ik vermoed dat dit dier véél ouder is, zeg maar gerust 500.000 tot 1,7 miljoen jaar geleden! (ingevroren koolstofafzetting?) (als een dier van 2 maanden deze omvang al heeft gehad, kan er spraken zijn van een grote in volwassen toestand van 2,5 meter of méér.)

 • Roger Rymen

  1) Luciano: om te weten moet je meten. In dit en in talloze andere gevallen dus met de C14-datering. Je moet uiteraard wel willen (en kunnen) meten want anders weet je niets. 2) Mike Dierickx: van een fossiel kan men (nog) geen DNA onderzoeken. Hoe bepaalde men dan dat het fossiel in de grot van Goyet een gedomesticeerde hond betrof of een zijtak ervan? Bij mijn weten kan men iets dergelijks alleen via DNA-onderzoek bepalen.