Exclusief voor abonnees

Hoe smaken dieren als je ze zelf doodt? Deze mannen namen drie jaar lang de proef op de som

Hoe is het om alleen dieren te eten die je eerst zelf vangt en doodt? Drie Amsterdammers namen de proef op de som. “Het is goed om op onderzoek te gaan.”
David de Jong en Tim Stet Hoe is het om alleen dieren te eten die je eerst zelf vangt en doodt? Drie Amsterdammers namen de proef op de som. “Het is goed om op onderzoek te gaan.”
Drie zelfverklaarde 'stadsmietjes' slachtten drie jaar eigenhandig vlees en vis. Hun ervaringen bundelden ze in het Slachtpaspoort: een receptenboek, avonturenboek en fotoboek ineen.

"Een garnaal die je zelf in zee hebt gevangen, proeft écht anders dan zo'n diepgevroren exemplaar uit de supermarkt." Aan het woord is fotograaf David de Jong (41). En hij weet waar hij het over heeft. 

Samen met fotograaf Tim Stet (43) en vormgever Daniël Gravemaker (41) ging hij drie jaar geleden op een grauwe zondag op garnalenjacht in de Noordzee, bewapend met schepnetten en emmertjes. Ze vingen één exemplaar. "Die hebben we met z'n drieën gedeeld." Een karig maal, maar de vangst betekende wel dat de drie Amsterdammers volgens hun eigen, zelf opgelegde regels weer garnalen mochten verorberen.

Die regels luiden als volgt: wanneer een dier eigenhandig gevangen en gedood is, komt het in het zogenoemde Slachtpaspoort te staan - een boekje met dieren die de eigenaar mag eten, omdat hij of zij zo'n dier in de ogen heeft gekeken en geslacht.

Je hebt 17% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philippe Sansens

  De vergelijking van zelfgevangen garnalen en diepvries gevallen is TE kort door de bocht, vergelijken met verse (zelf te pellen) zou juister zijn en bijna hetzelfde

 • Bernd Vaes

  Ochottekes toch.

 • Willem Pots

  het maakt hen alleszins bewuster over de oorsprong van vlees op je bord. Niks mis met slachten van eigen dieren, als ze maar een respectvol leven gehad hebben en het slachten correct gebeurt. Het is de natuur: eten en gegeten worden. Na je dood is het aan de wormen om je lichaam te verteren, hé.

 • Rik Coppens

  Hoe vegetariërs een geldige reden zoeken om terug vlees, vis en gevogelte te eten.

 • DIRK VAN DESSEL

  "Vegetariër" is een Middeleeuwse term voor "onhandige jager"